A Fidesznek vállalható lett volna Eörsi, Eörsinek nem vállalható a Fidesz

A jelölés visszautasításának okai ugyanazok, amelyek miatt a DK országgyűlési képviselői bojkottálják az Országgyűlést és a parlamenten kívül, ingyen folytatják a képviselői munkát - írta az ellenzéki párt. A közlemény szerint Eörsi Mátyás, a DK országos tanácsának tagja levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy nem kíván élni a kormány jelölésével, mert "a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén nem állhat hitelesen olyan személy, akit egy, a demokratikus intézményrendszer lerontásában elhíresült kormány jelöl".

A Fidesz szerint ugyanakkor simán belefért volna, hogy "a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén" egy olyan személy álljon, aki egy, a demokratikus intézményrendszer lerontásában elhíresült kormányt támogató parlamenti képviselő volt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben, sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány támogatja Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselő jelölését a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára. Úgy fogalmazott, Eörsi Mátyás volt "a legkisebb rossz" a jelöltek közül.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően Szijjártó Péter külügyminiszter az alábbi levélben reagált Eörsi visszautasítására:

"Eörsi Mátyás maga kérte, hogy a Kormány fontolja meg az ő jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára.

A kormány - a nyilvánvaló belpolitikai nézetkülönbségek ellenére - úgy döntött, hogy támogatja a kérést, tekintettel arra, hogy sokkal jobb ha egy magyar tölt be vezető pozíciót egy nemzetközi szervezetben, minthogyha nem.

Arról a tényről, hogy Eörsi Mátyás a saját maga által kért támogatást utasította vissza, sarkos véleményünk van, ugyanakkor a tényt elfogadjuk.