A Földművelésügyi Minisztérium is érintett a brókerbotrányban?

Lapinformációk szerint nem a Quaestornál, hanem egy másik brókercégnél ragadt bent a minisztérium egyik cégének a pénze. Zűrzavar.

„Van a brókerügyben még minisztérium, amelyik érintett lehet, de az nem a Quaestornál, hanem egy másik brókercégnél” – ezt egy magas rangú, a miniszterelnökhöz is közel álló politikus mondta kedden a lap munkatársának, de azt nem árulta el, melyik tárca lehet érintett. 
 
A Népszabadságnak kormányzati források ugyanakkor biztosra mondták, hogy nem a Miniszterelnökségről, a Nemzetgazdasági Minisztériumról vagy az Emmiről van szó.
 
A lap egy másik forrásra hivatkozva viszont azt írja: a Fazekas Sándor által vezetett földművelésügyi tárca egyik cége lehet „érintett”, és nem a Quaestornál, hanem egy másik brókercégnél szorult be több százmillió forintja. Az informátor utalt arra, hogy a már megbukott Buda-Cash Brókerház Zrt. vagy a Hungária Értékpapír Zrt. a szóban forgó cég. Az információt más kormányzati forrás nem erősítette meg.
 
Kedd délutánig ugyanakkor egyetlen minisztérium sem küldött olyan választ a Tállai András nemzetgazdasági államtitkár által vezetett, a Buda-Cash-botrány után felállt kormányzati munkabizottságnak, hogy „érintett” lenne brókerügyben – tájékoztatták a Népszabadságot MNB-közeli források.

E szerint egyik tárcának sem volt semmilyen kihelyezése brókercégeknél.

Felemelték a telefont

Nem akarnak fogyni a kérdőjelek. Az FM mellett a külügynél is áll a bál: az Index úgy tudja, a minisztérium cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetőinek március 5-én Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár jelezte, hogy ki kell venni a cég tőkéjét a Quaestortól, és másutt kell új értékpapírszámlát nyitni. Az MNKH ezután árajánlatot kért több pénzintézettől és az Államkincstártól is. Viszont nem maradt sok idő összevetni ezeket, ugyanis március 9-én hétfőn délután a Quaestor Hrurira - hamis - öncsődjéről szóló közleménye előtt pár órával az MNKH folyószámláján megjelent 3,8 milliárd forint.
 
A portál információi szerint az MNKH felsővezetői megdöbbentek a dolgon, ugyanis a pénz kivonására, a vegyes (rövidebb-hosszabb) futamidejű állampapírportfólió eladására csak a cég vezére, Kerekes György adhatott volna utasítást. Ráadásul csak írásban, a tulajdonosi közgyűlés hozzájárulása mellett. Úgy tudjuk, ilyesmi egyáltalán nem történt, forrásunk szerint feltehetően a külügyből szóban, telefonon adhatták ki az utasítást a Quaestornak a pénz kiutalására.