A francia nagykövetségre menekült Burkina Faso államfője

A francia nagyköveti rezidenciára menekült Burkina Faso ideiglenes elnöke, akit a minap tartóztatták le, majd helyezték házi őrizetbe az elnöki biztonsági ezred fegyveresei.

Gilles Thibault, Franciaország ouagadougou-i nagykövete keddre virradóra tudatta Twitteres üzenetében, hogy Michel Kafando államfő a rezidenciáján tartózkodik.
   
Burkina Fasóban az elnöki biztonsági ezred szeptember 17-én őrizetbe vette az ideiglenes elnököt és a kormány tagjait is. A Gilbert Diendéré tábornok vezette puccsisták ezt követően közölték, hogy feloszlatták az átmeneti kormány intézményeit, majd másnap azt is bejelentették, hogy szabadon engedték az államfőt és a kormánytagokat is. Kafandót azonban azóta saját házában tartották megfigyelés alatt.
   
Az országban a tervek szerint októberben tartottak volna választásokat, a tavaly novemberi katonai hatalomátvételt követő átmeneti állapot lezárása és a demokráciához való visszatérés céljával.
   
Gilbert Diendéré tábornok hétfő este bejelentette, hogy a puccsisták visszaadják a hatalmat egy ideiglenes polgári kormánynak. Bocsánatot kért az ország lakosaitól, és elmondta, hogy az államfő után a miniszterelnököt is szabadon engedik. Isaac Zida miniszterelnök azonban a jelek szerint még nem nyerte el a szabadságát.
   
A puccsisták vezére azután adott ki közleményt, hogy a hadsereg hétfőn bejelentette, fegyverletételre kényszerítik az 1300 fős elitegységet. A Reuters brit hírügynökség pedig arról számolt be, hogy hétfőn a nyugat-afrikai ország számos pontján katonák voltak láthatók, amint páncélosokkal és teherautókkal a főváros felé tartanak.
   
Az elnöki testőrség puccsát elítélte a többi között az Afrikai Unió (AU), amely pénteken azonnali hatállyal felfüggesztette Burkina Faso tagságát a szervezetben. Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy országa egészen addig felfüggeszti a pénzügyi és katonai együttműködését Burkina Fasóval, amíg az átmeneti kormány vissza nem tér a hatalomba.