A Gazprom új életet lehelne a Déli Áramlatba

A Gazprom-vezető szerint a Déli Áramlat finanszírozásával kapcsolatos tárgyalásokat rövid időn belül újra lehet indítani.

Előző nap Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter azt mondta, hogy Oroszország kész megépíteni az Európába vezető Déli Áramlat gázvezetéket, ha Európa garantálja a keresletet az orosz gázra.

Andrej Kruglov, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese egy szerdán Moszkvában tartott sajtóértekezleten egyebek között arról beszélt, hogy a tervhez szükséges kapacitás rendelkezésre áll. Jelenleg a kapacitás egy részét a Krasznodari terület, valamint Dél-Oroszország fogyasztóinak a gázellátására fordítják, a kitermelés egy részét pedig befagyasztották.

"Amennyiben változik a politikai helyzet, ha leporolnák a Török Áramlat vagy a Déli Áramlat tervét, meglehetősen rövid időn belül fel lehetne futtatni a kapacitásokat"

- mondta Andrej Kruglov.

A Gazprom-vezető szerint a Déli Áramlat finanszírozásával kapcsolatos tárgyalásokat rövid időn belül újra lehet indítani.

Andrej Kruglov meggyőződése, hogy

"nem nagy ügy a Déli Áramlat kapcsán felújítani a korábbi tárgyalásokat, tekintettel arra, hogy gyakorlatilag nem változtak azok a személyek és pénzügyi intézmények, illetve vállalatok, akik korábban már részt vettek a tárgyalásokban."

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kedden úgy fogalmazott:

"álláspontunk egyszerű, korábban is ismert volt: ha Bulgária és az Európai Bizottság hivatalosan is megerősíti érdeklődését és garanciákat vállal arra, hogy egy ilyen tőkeigényes infrastruktúra ki lesz használva, akkor vállaljuk az építést és a szükséges gázmennyiség szállítását."

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 december elején Törökországban jelentette be, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását.