A Jobbik hozhat ingyen WiFi-t Budapestre

Az ingyenes vezeték nélküli internet nem újdonság, a világ számos nagyvárosában bevezették már, köztük szegényebb helyeken is, mint a magyar főváros.

Teljesen ingyenes, bárki számára elérhető vezeték nélküli internet bevezetését javasolta előterjesztésében Tokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő szerdán. A nemzeti párt politikusa sajtótájékoztatóján közölte: úgy gondolják, internetadó helyett inkább pont, hogy ingyenes elérhetőségre van szükség.

A Jobbik a XXI. század pártja, ennek megfelelően XXI. századi, modern megoldásokat kínál – jegyezte meg, hozzátéve, hogy már a világ számos pontján működik ilyen rendszer, például Finnországban 2006 óta alapvető jog az internetelérés, de még a volt szocialista Észtországban is teljes, országos lefedettségű WiFi van. Hozzátette, hogy ingyenes internetet kínáló városok még Afrikában és Indiában is vannak, „tehát aligha lehet azzal érvelni, hogy ez csak a világ szerencsésebbik felének adott”.

Reklámért cserébe ingyen net

A megvalósítás technikai részleteit még meg kell tárgyalni, ugyanakkor a finanszírozással kapcsolatban Tokody Marcell arról beszélt, hogy az ingyenes rendszer bevezetése akár bevételeket is generálhat: a New York-i 5G-s ingyenes lefedettség a várakozások szerint például 12 éves távlatban 500 millió dollár bevételt fog jelenteni a városnak.

Megjegyezte: az ingyenes net bevezetése által javulna az állam átláthatósága is, nőne a társadalmi tudatosság, hosszútávon pedig az elektronikus közigazgatási rendszer fejlődésével egy sokkal környezetbarátabb, olcsóbb állam jöhetne létre. Tokody Marcell arról is beszélt, hogy az Alaptörvény szerint a különféle tudományos innovációkat az állam alkalmazni köteles, így bízik benne, hogy a Fidesz támogatni fogja az előterjesztést.

Siker: megszavazták a javaslatot

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a Jobbik javaslatára arról döntött, hogy a városvezetés szeptember végéig megvizsgálja egy az egész Budapest területére kiterjedő ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatás (wifi) bevezetésének lehetőségét.

A képviselők 20 igen szavazattal, Gy. Németh Erzsébet (DK) és Székely Sándor (Együtt) tartózkodása mellett fogadták el a jobbikos Tokody Marcell indítványát.