A Jobbik javaslatára népszavazás lesz a Liget-projektről

A Jobbik által megfogalmazott kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új nemzeti közgyűjteményi együttes (Múzeumi Negyed) a Városliget területén megvalósuljon?”

A Jobbik által megfogalmazott, szerdán benyújtott népszavazási kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új nemzeti közgyűjteményi együttes (Múzeumi Negyed) a Városliget területén megvalósuljon?”

„Üdvözöljük, hogy a zuglói képviselőtestület támogatásáról biztosította a Jobbikot, így hamarosan sor kerülhet arra, hogy a nemzeti párt kezdeményezésére a lakosok véleményt formálhassanak a Városligetbe tervezett 150 milliárd forintos beruházásról. Hangsúlyozzuk: bár a tervezett beruházás felesleges, káros, sokba kerül, és az oda tervezett épületek egész egyszerűen rondák, a zöldterületek rendbetételét messzemenőkig támogatjuk”

 – írja közleményében Czeglédi János.

Szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője, hogy helyi népszavazást kezdeményeznek a Liget-projekt ügyében: a párt az egész, összességében 150 milliárd forintba kerülő beruházást elutasítja.

Hegedűs Lorántné emlékeztetett: a XIV. kerületi önkormányzattól az úgynevezett Városliget törvény elvont gyakorlatilag minden tulajdonosi jogosítványt. A törvény a városligeti ingatlanok - korábban az önkormányzat birtokában álló - vagyonkezelői jogát 99 évre a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek ajándékozta. A Városligetre vonatkozó építési szabályozás gyakorlása pedig Zugló önkormányzatától a főváros közgyűlésének hatáskörébe került. Így csupán véleménynyilvánító népszavazás megtartására van lehetőség, ügydöntő népszavazást nem lehet tartani az ügyben.

A Városligetben található ingatlanok elidegeníthetetlenek, tehát a forgalomképtelen törzsvagyon kategóriába tartoznak - hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette: ebből a kategóriából csupán akkor kerülhetnének ki az említett ingatlanok, ha az önkormányzat átsorolná azokat. A Városliget törvény miatt azonban ez a jogkör szintén a fővárosi közgyűlés hatáskörébe került. Így gyakorlatilag a zuglói önkormányzat már semmilyen befolyással nem bír erre a területre.