A Kárpát-medence tájegységeinek népdalcsokra metal köntösben

Szerelem, pajzánság, keserűség, vigasság, büszkeség az új dalok témáiban – Interjú Kima Norberttel, a Palmetta vezetőjével. 

 - A tavaly június végi közös interjúnkban – többek között – az interaktív gyerekműsorotokat, az énekes váltást, valamint a kiadós szerződésetek aláírását már kielemeztük, és akkor azzal búcsúztunk el egymástól, hogy hagyunk egy kis muníciót egy következő beszélgetéshez is. Nos, ennek eljött az ideje, hiszen két hónapja megjelent a negyedik Palmetta album. Azonban mielőtt erre rátérnénk, légy szíves mutasd már be a nyáron érkezett két új zenésztársadat!
 
 - Két nagyszerű zenésztársat kaptunk Vanyó Szilárd szólógitáros és Németh Antal basszusgitáros személyében. Nagyon profi hangszeresek és emberileg is megtaláltuk végre a hozzánk illő tagokat. Szilárd sok más produkcióban és műfajban megfordult már. Ez azért is jó, mert nagyon sok tapasztalatot szerzett és ezt a Palmetta esetében is tudja kamatoztatni. Tóni is megfordult már a Palmetta előtt néhány más stílusú bandában is. Először Tónit kerestem meg, utána külön Szilárdot. És nem tudtam róluk, hogy egy zenekarban zenélnek éppen! (nevet)
 
 - Hová lettek az elődök, Rigó Tamás gitáros és Vida Bálint basszusgitáros?
 
 - A tavalyi év elején sajnos egy kicsit megborult a rend a Palmetta körül, mert időközben Vera (Lener Veronika, énekes – a szerk.) és Tamás egy pár lettek, és Vera távozása után, finoman szólva, Tamás is megváltozott és olyan dolgokat akart a zenekartól, amire én nem voltam hajlandó, így ez az ő távozását is eldöntötte. Bálint pedig közös megegyezés alapján lépett ki a csapatból, mert időközben életre hívott egy saját bandát és azzal szeretett volna a továbbiakban foglalkozni, valamint Budapestre költözött.
 
 
 - Az új kiadvány borítójában a zenészek felsorolásánál a Denevér Stúdiós Cserfalvi Zoltán és Boros Béla neve is helyet kapott, sőt az is olvasható, hogy kalandos volt a lemezfelvétel…
 
 - Azért írtuk ezt a borítóra,  mert az előbb felsorolt kellemetlenségek épp a felvételek kellős közepén történtek Tamással. Ezért kerültek az albumra, mint gitárosok is, Töfi és Béla. 
 
 - Ennél a negyedik albumnál szakítottatok az egyszavas lemezcím hagyományával, viszont ez a korong is 13 szerzeményt tartalmaz, mint az eddigiek.
 
 - Ennél a lemeznél szándékosan szakítottuk meg a már-már hagyománnyá vált egyszavas albumcímet, mivel a kiadvány dizájnjában is történtek változások, főleg a színvilágában, ezért úgy gondoltuk, hogy ezt az albumot az előző háromtól eltérően egy más sémára építjük fel. Ami nem kevesek számára okozott meglepetést, a szó pozitív értelmében. Viszont a 13 dalos tradíciót továbbra is megtartottuk. Egyébként semmi különleges jelentéssel nem bír nálunk a 13-as szám, egyszerűen ez az első nagylemezünkig, a Hagyományig vezethető vissza. 
 
 
 - Az is tradíció nálatok, hogy minden eddigi albumotokon volt egy teljesen a capella népdal, most is van egy ilyen trekk a korongon. Az ilyen jellegű előadás rögzítése és publikálása miért fontos a számotokra?
 
 - Mivel hagyományőrző népi metál zenekar vagyunk, a népdalokat eredeti nyelvezetében, hagyományos kiejtésben dolgozzuk fel és minden lemezen megmutatjuk a nagyérdeműnek, mennyire megállják a helyüket a mai zenei túlkínálatban is ezek az énekek a capella. Persze nem titkolt szándékunk az sem, hogy teljesen az eredeti dallamvilágában is meg tudjuk ismertetni a fiatalokkal ezeket a gyönyörű és elgondolkodtató dalokat. 
 
 - Nem haragszol meg, ha azt mondom, hogy mind megszólalásában, mind az ilyen jellegű elemeit tekintve, ez a legmetálosabb albumotok? Ez a két stúdiós szakembernek, zenésznek köszönhető, vagy eleve ilyet álmodtatok meg?
 
 - Minden zenekar életében eltelik jó néhány év – már aki megéri (nevet) –, mire letisztul, hogy pontosan milyen műfajú zenét is szeretne játszani. Nálunk az irányvonal a kezdetektől megvolt és ezt legjobban a most megjelent új lemezünk adja vissza. Természetesen  az albumon játszó két „metal ikon” barátunk (Boros Béla - basszusgitár, Cserfalvi „Töfi” Zoltán - szólógitár) nagyon-nagyon sokat tett hozzá, hogy ez az anyag ilyen színvonalon és fémesen szólaljon meg. 
 
 
 - Talán most a legszélesebb a repertoár, már ami a népdalok tájegységenkénti lebontását illeti. A mostani nótacsokor összeállításánál kik voltak a fő témahozók? Mi alapján osztják meg az énekes hölgyek a strófákat?
 
 - Ez most is ugyanúgy történt, mint az előző három lemezünknél. Közösen válogattuk ki, hogy mely népdalokat dolgozzuk fel erre a korongra. Általában Hajni (János Hajnalka – a szerk.) hozza a legtöbb ötletet, de mindenki hozzáteszi a magáét is. Szándékosan tematikusan válogattuk össze a dalokat, mert szinte az egész Kárpát-medence minden tájegységét érintettük. Az előző albumoknál is vegyes volt a repertoár, de azért mindig többségben voltak a székelyföldi és moldvai népdalok. Most itt, úgy érezzük, megtaláltunk egy egyensúlyt. A strófák felosztása általában a lemez feléneklésénél szokott eldőlni, addig a lányok a próbákon mindhárman együtt éneklik a dalokat és így el tudják dönteni, hogy hangfekvésben kinek melyik szakasz vagy akár komplett nóta való és melyik áll a szívéhez legközelebb. Ami még nagy kaland volt, hogy Tamás a dobfelvételek alatt közölte, hogy két dalt nem hajlandó ideadni nekünk, azt inkább megtartaná magának. Ott akkor azonnal dönteni kellett, hogy a 13 számos tradíciónk ne boruljon meg: ekkor hívtam Szilvit (Szebeni Szilvia – a szerk.), hogy most azonnal válasszon egy dalt, mert ez, meg ez történt. Szilvi csak annyit kérdezett, hogy tíz percet kérhetne-e? (nevet) Tíz perc múlva hívott és beénekelte nekem a telefonba a Bonchidai menyecskék… népdalt és rögtön e mellett döntöttünk. Majd bementem a süketfülkébe és a telefonos beéneklés emlékei alapján „vakon”, minden „mankó” nélkül feldoboltam az én elképzelésemnek megfelelően a dalt, majd hangmérnökeink segítségével faragtunk belőle egy igencsak slágergyanús szerzeményt! (nevet) Egyébként a Fújnak a fellegek… című szerzemény is hasonlóan készült. Köszönet érte mindenkinek, aki akkor mellénk állt és kisegített bennünket! 
 
 - Fontos még megemlíteni, hogy Hajni lett a Fölszállott a páva népzenei gyermek tehetségkutató műsor egyik mentora. Hogy jött neki ez a lehetőség? Mennyiben jelentett ez neki plusz elfoglaltságot a civil munkája és a zenekari teendői mellett, valamint, a szerepléséből szerinted profitálhat-e valamilyen szinten a Palmetta is?
 
 - Nagyon örültünk és büszkék vagyunk Hajnira, hogy őt is felkérték a 2015 Gyerek Fölszállott a páva műsorába. Nagyon sok idejét kötötte le az a néhány hónap, amíg tartott a műsor, és sokat kellett a fővárosba ingáznia a forgatásokra. A mentoráltja felkészítésére is rengeteg időt szánt. Szerintem megérte mindenképp, mert nagyon nívós helyezést értek el a gyerekek, nagyon tehetséges és mondhatjuk, hogy profi volt a felhozatal. A zenekarnak is nagy dolog, hogy Hajni bekerült a műsorba, de úgy gondolom, mivel már több, mint húsz éve népi ének és néptánc tanár a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti iskolában, meg is van hozzá a kellő  szakmai tudása, tapasztalata mind az ének-, mind a néptánc oktatásban, és nem utolsó sorban a gyerekek iránti elhivatottságban is. Nagyon jó döntés volt a műsort szervezők részéről, amikor felkérték erre a feladatra.
 
 
 - Ez idáig két klip és egy ötletes flashmob is készült az új albumhoz. Ezekről mondanál néhány szót? Valamint, terveztek-e még további megfilmesítéseket?
 
 - Az első megjelenés a Bonchidai menyecskék… című dalhoz volt, erre egy szöveges, jópofa, derűs klipet készítettünk, majd ezt követte az Igyunk egy kis pálinkát… című, szintén nagyon pörgős és vidám zenére készült stúdiós videoklipünk, melyhez anyagot a lemez felvételei közben forgattunk.  Ez utóbbi is hagyománnyá vált nálunk, hiszen az előző albumoknál is készültek hasonló videók. A flashmob a békéscsabai Media Markt-ban volt, a lemez közvetlen megjelenése után forgattunk egy figyelemfelkeltő, spontán videót, ami akkora sikert aratott, hogy tíz nap alatt, közel 65.000 ember nézte meg a Facebook-oldalunkon! Ebben az évben terveink között szerepel az album címadó dalának is a megfilmesítése. 
 
 - Ennek a performansznak az ötlete honnan jött?
 
 - A flashmob ötlete a fiatalabb generációtól jött, ez mostanság nagyon divatos dolog lett, de igazság szerint a kivitelezésben oroszlánrésze volt Bátori Sanyi táncosunknak, mivel ezekbe a dolgokba ő sokkal jobban belelát. És mivel egyébként is a táncosok a főszereplők ebben a videóban, így teljes egészében szabadkezet adtunk Sanyinak, hogy levezényelje az ezzel kapcsolatos teendőket. És minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy profi munkát végeztek a stábbal együtt! Gratulálunk nekik! A vicces része: elég nagy volt a kontraszt a forgatáson, mikor Kati (Mucsi Katalin – a szerk.) és Sanyi népviseletben táncoltak karácsony előtt néhány nappal a pláza forgatagában, az üzletben pedig minden második ember laptévével a hóna alatt tolongva rohangált! (nevet)
 
 
 - A koncertnaptáratokba már kerültek idei bejegyzések. Előreláthatóan milyen esztendő elé néztek?
 
 - A tavalyi évünk nagyon aktív volt koncertek terén is. Az már most látszik, hogy idén sem fogunk unatkozni, és ennek igazán örülünk. Egyre több új rendezvényszervező keres meg minket, onnan is, ahol eddig még nem járt a zenekar, de természetesen a megalakulásunk óta megvannak azok a helyszínek is, ahová minden évben visszahívnak bennünket. Azt nagyon fontos itt megemlítenem, hogy az idén már egyre több lesz a saját szervezésű koncertünk is. Ilyen a március 12-én immár a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő békési Tavaszköszöntő Akusztikus Nagykoncertünk. Általában március elején ezzel a fellépéssel indítjuk a szezont, rendszerint teltházzal. A Kis kece lányom... hivatalos lemezbemutató nagykoncert április 9-én, szombaton, Budapesten, a Club 202-ben kerül megrendezésre. Ez egy dupla lemezbemutató rendezvény lesz, ugyanis az Örökség zenekarral közösen szervezzük és nekik is ez a – decemberben megjelent – Szabadság és Szerelem című új albumuk élő bemutatója lesz. Ide is minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, aki szereti az igényes produkciókat! Valamint december 10-én, Hódmezővásárhelyen, 17-én pedig Debrecenben lesz egy-egy önálló estünk. Egész évben minden meghívásnak igyekszünk eleget tenni! Fontos információ, hogy idén, július 8-9-én megrendezzük az I. Palmetta tábort a Békés-dánfoki üdülőközpontban. A családi nyaralást vagy hosszú hétvégét érdemes lesz velünk tölteni, mert maga a Körösök-völgye Natúrpark gyöngyszeme ad helyet táborunknak, ahol  tartalmas programokkal, a magyar népi kultúra színes bemutatásával , előadásokkal, koncertekkel, igényes tájjellegű ételekkel és helyi kézműves italokkal várunk  kicsiket és nagyokat egyaránt. Ez a rendezvényünk az újonnan megalakult Palmetta a Magyar Népi Kultúráért Egyesületünk szervezésében valósul meg. További információk a programjainkkal kapcsolatban a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon találhatóak. Köszönjük a megkeresést! Hallgassatok egész évben Palmettát! 
 
„...Adjon Isten mindjárt mást,
Ne felejtsük el egymást.
Szekerünknek kereket,
pohárunknak feneket…”
 
fotók: GA-Pix Fotó