A kelet-ukrajnai konfliktus volt a téma Kijevben

Ukrán sajtóforrások szerint a német diplomácia vezetője a találkozón bejelentette, hogy március 3-án Párizsban megbeszélést tartanak a "normandiai négyek", azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország külügyminiszterei. Reményét fejezte ki, hogy a párizsi találkozón konkrét döntések születnek majd a konfliktus rendezésére.

A francia külügyminiszter szerint a párizsi találkozó előtti kijevi látogatásuk célja, hogy kifejezzék, továbbra is ragaszkodnak a tavaly februárban született minszki megállapodásban foglaltak maradéktalan végrehajtásához.

Az ukrán kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Ukrajna, Németország és Franciaország együtt képes Oroszországot a minszki egyezségek végrehajtására kényszeríteni. A kormányfő fontosnak nevezte, hogy folytatódjanak a tárgyalások a "normandiai formátumban" a Donyec-medencében dúló fegyveres konfliktus rendezésére.

Kijev a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárokat tartja felelősnek azért, mert megakadt a békefolyamat.

A Kijev, Moszkva, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport egyik ukrán tagja, Roman Bezszmertnij a napokban kijelentette, hogy a szakadárok módszeresen sértik meg az első lépésekként tűzszünetet és fegyverzetkivonást előíró minszki megállapodásokat.