A kormány nem bont szerződést amerikai lobbistájával

Orbánék vagy tudnak valamit, vagy nem olvasnak híreket.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda meglehetősen cinikus indoklása szerint a magyar kabinetnek nincs tudomása az Egyesült Államok jogszabályainak változásáról, ezért nem bontanak szerződést a republikánus politikussal.

A megválasztott elnök kedden videoüzenetben jelentette be, hogy ciklusát többek között az országban tevékenykedő lobbisták háttérbe szorításával kívánja kezdeni. A hét elején portálunk is beszámolt az "etikai reformcsomag" várható intézkedéseiről és a magyar lobbitevékenységre vonatkozó, lehetséges hatásairól:

Orbán washingtoni lobbistáját is "lecsapolja" Trump

Mack alatt nagyon komolyan berezeghet a léc: egyelőre még nem tudni, hogy egy életre eltiltják-e a lobbizástól, vagy csupán 2018-ig kell felhagynia fő kenyérkereseti lehetőségével. Ahogy arról beszámoltunk, Trump hivatali idejének mindjárt első napján neki akar látni a lobbizó politikusok megregulázásának, így ínséges idők jöhetnek az eddig nagyon is zsíros pénzeket akasztó "szakértőkre", írja az Index.

Úgy tűnik az erről szóló hírekről sem a kormány, sem a Századvég nem akar tudomást venni. Utóbbi a Magyar Nemzettel közölte:

a témában nem áll rendelkezésükre hivatalos információ, illetve jogszabályi változásról nem értesültek, így nem tudnak érdemben reagálni a Mack menesztésére vonatkozó felvetésre.

Rogán Antal minisztériuma pedig leszögezte a nyilvánvalót: a lobbitevékenységgel megbízott magyar–amerikai konzorciummal kötött szerződés 2018-ig érvényes.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda idén január és jövő március között 612 millió forintot ad támogatásként Macknek.

Ha az új amerikai adminisztráció mégsem száműzné a külföldi lobbistákat, akkor sem lenne túl kifizetődő megtartani Macket, aki a választási kampányban többször is élesen bírálta és negatív jelzőkkel illette Trumpot.

A jövő szempontjából pedig nagyon is jelzésértékű, hogy a legújabb hírek szerint a leendő elnök még azt is megtiltotta, hogy beiktatási ceremóniája költségeihez a vállalatok egymillió dollárnál nagyobb adománnyal járuljanak hozzá, rendelkezései szerint regisztrált lobbisták pedig egyáltalán nem adhatnak pénzt.