A lehető leghamarabb újjászervezik az orosz hadsereg kórusát

Az orosz védelmi minisztérium mihamarabb pótolni igyekszik a szörnyű veszteséget.

Első intézkedésként mihamarabb 70 szolgálati lakást bocsátanak az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének rendelkezésére, hogy "helyreállíthassák a kollektívát, amennyire az lehetséges", pályázatokat hirdessenek, kiválasszák a legjobbakat, hogy azok "folytassák a fegyveres erők vezető társulata, az Alekszandrov-együttes dicső hagyományait".

Szergej Sojgu egy, a minisztériumában tartott hétfői értekezleten bejelentette: a lezuhant repülőgépen 64 évesen életét vesztő Valerij Halilovról, az együttes "legendás" művészeti vezetőjéről nevezik el a hadsereg zeneakadémiáját, és mindent megtesznek azért, hogy folytatódjanak az általa lefektetett hagyományok.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett együttest még a szovjet időkben alapította Alekszandr Alekszandrov (1883-1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző.

Az együttes kórusát a Szíriában állomásozó orosz csapatokhoz vendégszereplésre szállító Tu-154 típusú repülőgép vasárnap reggel, felszállás után pár perccel zuhant a Fekete-tengerbe, fedélzetén 92 emberrel, köztük az együttes 64 tagjával. A katasztrófát senki sem élte túl.

Megtalálták a lezuhant orosz gép fekete dobozát

Megtalálták az orosz védelmi minisztérium múlt hét végén a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154 típusú gépének egyik hangrögzítő berendezését - jelentette kedd reggel az orosz állami TASZSZ hírügynökség egy neve elhallgatását kérő rendvédelmi vezetőre hivatkozva. Más egyelőre nem erősítette meg az értesülést.