A magyar gyerekekbe bele van kódolva az ősi kultúra – interjú Kima Norberttel

Akusztikus gyerekalbum a karácsonyfa alá a Palmettától.

 - Kezdjünk egy kellemes témával, a téli mínuszokból ugorjunk már vissza egy picit a napfényes nyárba, egész pontosan július elejére, ugyanis akkor rendeztétek meg az első Palmetta tábort. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket ez a kezdeményezés?
 
 - Igen, már elsőre nagyon jól sikerült az I. Palmetta Tábor és Családi Napok. Az egész ország területéről érkeztek vendégek, és ennek nagyon örültünk, mert nem is gondoltuk, hogy már a debütálás ennyire pozitív lesz. Természetesen jövőre folytatjuk, csak a mostani rendezvény gyermekbetegségeiből tanulva egy pár dolgon változtatni fogunk. A második Palmetta Fesztivált 2017. július 8-9-én tartjuk a Békés-Dánfoki üdülőközpontban. Az ezzel kapcsolatos részletek hamarosan felkerülnek a zenekar felületeire.
 
 
 - Az ősz folyamán az új lemez megjelenését megelőzően két régebbi albumotok is újra kiadásra került. Ezekről mondanál egy pár infót?
 
 - Igen, a debütáló albumunk, a Hagyomány, és a harmadik nagylemezünk, az Örökség is most már a Hadak Útja Kiadó / Hammer Music gondozásában és terjesztésében került a boltokba. 
A Hagyomány alapos utómunkán esett át. Egyrészt, minden dalt – az összes hangszert, és az éneket – sávonként újrakevertük, vagyis a lemez hangzásvilágát a mai kornak megfelelően feltuningoltuk. Tehát ez teljesen másképp szól, mint az eredeti, első kiadás. Szerintem nagyon jó lett! Másrészt, a multimédiás rész helyett, bónuszként, most a 2008-ban, mindössze 200 példányban megjelent promóciós maxi anyaga került fel a korongra. Ez a háromszámos kiadvány akkor nem a nagy nyilvánosság számára készült, hanem kizárólag rendezvényszervezőknek, promóciós célra. Most kapott egy remaszteringet, úgyhogy ez is sokkal jobban szól, mint anno. És azért került fel ide, mert azóta is sokan keresték nálunk és érdeklődnek utána, a gyűjtők szeretnék ezt az anyagot is magukénak tudni. Az itt szereplő három nóta így kétszer szerepel a CD-n, mert ugye az első lemezre is felkerültek, de egészen másképp szólnak a korai verziók, mert ott még egyetlen énekesnője volt a Palmettának, és a zene is másabb volt egy kicsit. A bookletben kapott is egy külön oldalt ez a régi megjelenés, feltettük a borítóképet, a régi felállás fotóit, valamint egy rövid ismertetőt az anyagról. És ami még fontos, hogy a műanyag tokos megjelenés helyett ez is digipak csomagolásban jelent meg, ezzel is egységes arculatot adva a Palmetta lemezeinek. 
Az Örökség esetében a bookletben olvasható pár apró módosítástól eltekintve (elérhetőség, támogatók) ugyanaz a megjelenés, mint a 2014-es verzió. Mindkét albumon a Denevér Hangstúdióban dolgoztunk.
 
 - Ha már Denevér… nemrég volt egy basszusgitáros váltásotok, a veletek már többször is együtt dolgozó zenész, Boros Béla lett a Palmetta új tagja ezen a poszton.
 
 - Igen, már nyolc éve dolgozunk együtt Bélával a Denevér Stúdióban, úgyhogy elég jól megismertük egymást, baráti is a kötődés köztünk, nem csak szimpla munkakapcsolat. Tónival elváltak útjaink, és Béla jelezte, hogy csatlakozna hozzánk, mi meg nem tiltakoztunk. (nevet) Már az első közös próbára a teljes koncertrepertoárt betanulva érkezett! Azt mondta, hogy látja a potenciált a zenekarban, nagyon tetszik neki a műfaj, amit játszunk, és emberileg is jól érzi magát velünk. Egyébként, érdekesség, hogy Béla basszusgitározta fel már az Örökség, a Kis kece lányom…, és a most megjelenő Esztendőre vagy kettőre… gyereklemezünket is. Ezért is mondom mindig azt, hogy ő már nem úgy új tag a zenekarnál, de most már őt láthatja, hallhatja az élő fellépéseken is a közönség, nem csak a lemezeken szerepel.   
 

 

 

 
 - A minél tökéletesebb megszólalás érdekében a stúdióban használt instrumentumok palettáját is kibővítettétek.
 
 - Igen, a szokásos hangszerek mellett most citerát, kukoricadudát, dorombot is használtunk, és persze mindenféle zajkeltő eszközöket is bevetettünk, például táltos dobot, shakereket, csörgőket, tik fát és különböző állathangok is szerepet kaptak ezen a kiadványon.
 
Egy rövid ajánlót kérhetnék az új lemezhez?
 
 - Jó szokásunkhoz híven 13 tételt tartalmaz ez az albumunk is. Túlnyomó részt ezek népi gyerekdalok, nem csak népdalok, és két szöveges mese is helyet kapott a korongon. Ez utóbbiak János Hajnalka előadásában hallhatóak, hiszen ő nemcsak népdalénekes, hanem mesemondó is, nem volt neki új a feladat. A lemezhez az egész Kárpát-medencéből válogattuk össze a dalokat, meséket, annyi a minimális változás az eddigiekhez képest, hogy most nagyobb részt csonka Magyarország tájegységei kerültek előtérbe. Nagyon jó szórakozást kínál ez a kiadvány kicsiknek és nagyoknak egyaránt!
 
 - Úgy tudom, hogy most már nem csak kizárólag a Hammer Music támogatását bírjátok.
 
 - Jók ez értesüléseid! (nevet) A Hadak Útja Kiadón kívül mögénk állt egy gyerek kiadványokkal foglalkozó kiadó is, a Novum Könyv klub. Róluk azt kell tudni, hogy ők forgalmazzák Magyarország összes óvodájának és iskolájának a foglalkoztató füzeteket, gyerekkönyveket. Szándékosan kerestük meg őket, hiszen ez a terület még nekünk is újdonságnak számít. Az Esztendőre vagy kettőre… – fizikailag most még csak digipak megjelenésben elérhető – kiadványunk többféle módon kerül majd a nagyközönség elé. A szokásos terjesztés mellett jövőre, a tervek szerint, egy papírtokos változatban is napvilágot lát majd, amely egy olyan mesekönyvhöz vagy foglalkoztatóhoz lesz csomagolva, ami a lemezen hallható dalok szövegét, és a meséket dolgozza fel. Első nekifutásra a Novum is elkezdi a most megjelent digipak verziót terjeszteni és elsőként az erdélyi óvodákhoz juttatják el, majd jövő év elejétől az anyaországi óvodákba is eljut a kiadványunk. Ez összesen 3000 óvodát jelent!
 

 

 
 - Az is újdonság veletek kapcsolatban, hogy tavasszal megalakult a Palmetta a Magyar Népi Kultúráért Egyesület. Miért volt szükség erre, mik a legfontosabb célkitűzéseitek? Miben tudja segíteni a munkátokat ez a társulás?
 
 - A Palmetta a Magyar Népi Kultúráért Egyesület 2016-ban jött létre a Palmetta zenekar tagjai által azzal a céllal, hogy missziónk ki tudjon teljesedni! Zenekari tevékenységeinket túlnőve kötelességünknek érezzük a Kárpát-medence magyarsága népi kultúrájának – néptáncok, énekek, versek, mesék, népi gasztronómiák, életmódok, népviseletek – gyűjtését, ápolását, továbbadását. Sokféle tevékenységünk van: a népi kultúrák terjesztése céljából fellépések, turnék, koncertek, előadások előkészítése, szervezése és lebonyolítása, rendezvényszervezés. Interaktív gyermekműsorok létrehozása. Népi hagyományok ápolása, gyermek- és családi táborok létrehozása. Tevékenységet megörökítő hanglemezkészítés és kiadás. Kisgyermekek, iskolás és fiatalkorúak számára zene-, népzene-, hangszeres foglalkozás. Fiatalok számára hangszer és hangszertechnikai eszközök interaktív bemutatása. Gyermekek és felnőttek számára művészeti foglalkozások. Tagok és tagsági jogviszonnyal nem rendelkezők részére kulturális szolgáltatások, előadások biztosítása. Népi gasztronómiai hagyományok ápolása. Környezettudatos és egészséges életmód elősegítése. Népi hagyományokat bemutató értéktár létrehozása.
 
 - És, hogy még tovább soroljuk a friss információkat, nemrég a csapathoz csatlakozott egy hangtechnikus is. Bemutatnád őt?
 
 - Már egy ideje kerestem keverő hangtechnikust a koncertjeinkhez, de valljuk be őszintén nem minden fán terem profi hangmérnök, főleg nem Békésen! (nevet) Ahogy Boros Béla barátunk csatlakozott a Palmetta csapathoz, az ő ismeretségén keresztül szinte vele egy időben beszállt hozzánk Czirók Dávid „Pufi” is. Róla annyit mondhatok, hogy egy nagyon profi hangtechnikus és ami a legfontosabb, emberileg is illik közénk. Egyébként ceglédi srác, több nagy zenekarnak volt már a koncert hangmérnöke, a Palmetta előtt a Depresszió csapatát erősítette. Amióta Pufi a hangmérnökünk lett, elmondhatjuk, hogy egy hatalmas minőségi változáson mentünk át, mert minden egyes koncerthelyszínen nagyon szépen, egységesen és mindig ugyanabban a minőségben tud megszólalni a zenekar, és ez ma már egy nagyon fontos dolog. Nem elég, hogy jól eljátsszuk a dalokat, legalább annyira fontos, hogy milyen színvonalon tudunk megszólalni!
 
 
 - Visszatérve az új lemezhez, elég szépen nyitott a megjelenés hetében…
 
 - Igen, nagy örömünkre a megjelenés hetében, azaz az első négy nap fogyásai alapján a Mahasz lista Top 40-ben a hetedik helyen nyitottunk, ami nagyon nagy szó a mai lemez eladásokat figyelembe véve. Ezek mindenképp bíztató jelek mind az album fogadtatását, mind a zenekar további sikeres működését tekintve.
 
 - A CD nálunk, családi körben is igen betalált. Hallgatva a dalokat, én úgy érzem, hogy a készítése során igen vidám, felszabadult lelkiállapotban dolgoztatok. Milyen most a hangulat a Palmettán belül?
 
 - Nagyon örülök, hogy ezt mondod, mert ha ez már hallgatva is lejön, hogy milyen jó hangulatban készült a lemez, akkor tényleg át tudtuk adni, amit szerettünk volna. Persze, arra is külön figyeltünk, hogy mivel ez az album most elsősorban a legfiatalabb rajongóinknak készült, az előadásunk nagyon közvetlen legyen. Szívünkből jöttek a dalok és ez érezhető az egész kiadvány hangulatán. Köszönjük kérdésedet, nagyon jó a zenekar „közérzete”, és reméljük ez nagyon sokáig így is marad!
 

 

 
 - A megjelenéskor indítottatok egy játékot, amelyben a CD-vel való közös fotókat vártok a rajongóktól, vásárlóktól. Ez meddig tart, hová lehet ezeket a fényképeket elküldeni, profitálhatnak-e valamit a lelkes jelentkezők?
 
 - Még tart a játék, és közvetlenül Klapka Ági énekesnőnk várja a fotókat a klapkaagi88@gmail.com e-mail címen. Természetesen értékes Palmettás ajándékokat fogunk kisorsolni a beküldők között! A játékkal kapcsolatban bővebb információt a zenekar honlapján és Facebook-oldalán olvashatnak a kedves érdeklődők.
 
 - Vannak valamilyen konkrét elvárásaitok a lemezzel szemben?
 
 - Az elvárásaink most is magasak mint mindig, de talán a gyereklemezt illetően még egy kicsit nagyobbak is! (nevet) Hisszük, hogy rövid időn belül bearanyozódik ez a korong… a többit meglátjuk. Az előjelek nagyon bíztatóak!
 

 

 
 - Az egyértelmű, hogy ezt a lemezt és a rajta hallható dalokat meg is akarjátok járatni, minél több helyen bemutatni, igaz?
 
 - Természetesen! A lemeznek lesz egy bemutató koncertsorozata, aminek az első három állomásán már sikeresen túl is vagyunk. Majd december 17-én délelőtt, Budapesten lépünk fel ezzel a műsorral, a vármegyések szervezte Gyerekkarácsonyon. Zárójelben jegyzem meg, hogy aznap este pedig egy metal produkciónk is lesz, Debrecenben, az I. Magyarock Est egyik résztvevőjeként.
Az eddigi fellépéseken hangos sikert arattunk! A december 6-i, Mikulás napi békési dupla előadás kiemelkedően nagy lökést adott a zenekarnak a gyerekkoncertek terén is! Az első, délelőtt 10 órakor kezdődő programon 230 gyermek és a kísérőik vettek részt. A koncerten fergeteges interaktivitással működtek közre a gyerekek végig az egész műsor alatt. Hatalmas „táncház” hangulatot varázsolva a terem küzdőterére. A második felvonás délután 14 órakor kezdődött, melyen 356 gyermek jelent meg kísérőikkel. A koncertet még el sem kezdtük, a függöny még be volt húzva a színpadon, amikor az összes gyerek teli torokból elkezdte kiabálni, hogy „Kezdődjön, kezdődjön!” (nevet) A hideg is futkosott rajtunk, ennél jobb érzéssel egy fellépést elkezdeni nem is lehet! Azért mesélem ezt el, mert a gyerek közönség a legőszintébb, leghálásabb, de legkritikusabb is egyben, és ha nekik valami nem tetszik azt hamar ki is tudják nyilvánítani. De ezeken a koncerteken hatalmas siker és ováció kísérte a műsorunkat, szó szerint kis híján „szétszedték” a Kulturális központ színháztermét. Az énektanításnál pedig megint libabőrt okoztak a gyerkőcök, sőt, a magam részéről elmondhatom, hogy meg is könnyeztem egy kicsit, amikor mindkét koncerten elkezdte a több száz gyerek egyszerre énekelni a Tavaszi szél vizet áraszt… dalt, mielőtt még elkezdtük volna játszani. Ez nagyon felemelő érzés és egyben megható is volt. Akkor ott azonnal rájöttem, hogy liberális maszlag gyerekzenekarok ide, vagy oda, a magyar gyerekekbe bele van kódolva az ősi kultúra. Viszont, nekünk hatalmas felelősségünk van abban, hogy továbbadjuk nekik, hogy az a „kapcsoló” mindig bekapcsoljon a fejükben, amikor a magyarságról van szó az egész életük során!