A magyar hatóságok kérésére nem engedték Alekszandr Dugint az Európai Unióba?

A görög hatóságok a Szaloniki repülőtéren tartóztatták fel az orosz filozófust.

Alekszandr Dugint a Szaloniki (Thessaloniki) repülőtéren tartóztatták fel a görög határőrök, akik csak annyit közöltek az orosz filozófussal, hogy a magyar hatóságok kérésére cselekedtek így. Dugin a Lenta.ru orosz internetes hírportálnak furcsának nevezte az eljárást, mivel az elmúlt hónapokban többször is szabadon utazhatott az Európai Unióban.

Birodalom épül a Nyugattal szemben

Tavaly januárban Alekszandr Dugin interjút adott az Alfahírnek. Az orosz filozófus a Nemzetközi Eurázsiai Mozgalom vezetője és az eurázsianizmus ideológiájának egyik meghatározó gondolkodója.

Az orosz szerzetesség ezer éve

Szigorú biztonsági intézkedések mellett Görögországba érkezik május végén Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ellátogat az Athosz-hegyre, amely 20 kolostorával az ortodox kereszténység egyik legszentebb helye. Putyin nem először jár majd Athoszon, 2005-ben ő volt az első orosz államfő, aki az észak-görögországi Athosz-félszigetre látogatott. Az orosz elnök mostani útjának célja, hogy ebben az évben ünnepli ezeréves évfordulóját az Athos-hegyen élő orosz szerzetesség, amelynek első írásos dokumentuma, az athoszi orosz monostor igumenjének aláírása 1016 februárjára datálható. Az emlékünnepen vett volna részt a görög hatóságok által feltartóztatott Alekszandr Dugin orosz filozófus is, mint az ortodox televíziós csatorna, a Tsargrad főszerkesztője.

Athosz-hegyi köztársaság

Az Athosz-hegyi kolostorok autonóm teokratikus köztársaságot alkotnak Görögországon belül. Politikai ügyekben a görög külügyminisztérium, egyházjogi, vallási értelemben pedig a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus fennhatósága alá tartozik. A XX. század elején görög és orosz papok versengtek a félsziget feletti befolyásért, jelenleg egy úgynevezett Szerzetesi Tanács, élén az elnökével látja el az irányítást.

 

Egy meg nem tartott 2014-es konferencia miatt tartóztatták fel Dugint

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem reagált az Alfahír megkeresésére, de a Tsargrad TV oldalán azt írják, hogy Alekszandr Dugint nyolc órán át tartóztatták fel Szalonikiben, amely miatt az orosz külügyminisztérium is intézkedett. A görög hatóságok egy 2014-es magyar beutazási tilalomra hivatkoztak, de aztán továbbengedték Dugint. Az orosz filozófus egyébként az Egyesült Államokat és az amerikai titkosszolgálatokat vádolta meg a feltartóztatásával. Szerinte semmilyen szankciós listán nincs rajta a neve, és az incidens csak egy kísérlet az amerikaiak részéről, hogy háttérbe szorítsák az orosz-görög kapcsolatokat.

2014-ben rendezték volna meg Budapesten a National Policy Institute (NPI) által meghirdetett fajvédő konferenciát, amellyel kapcsolatban az Index azt írta, hogy Alekszandr Dugin lesz a fő előadója. Az orosz filozófus később ezt cáfolta. A konferenciát nem is tarthatták meg, miután Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű National Policy Institute rendezvényét. A résztvevők egy része végül egy belvárosi kocsmában gyűlt össze egy közös sörözésre. A Texasból érkező NPI elnökét és a konferencia főszervezőjét pedig a rendőrség fogta el, majd előállította az idegenrendészeti hatósághoz, mivel a magyarországi tartózkodásra jogosító okmányait nem tudta felmutatni.

Kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket!