A magyar kormány közpénzből égeti magát Washingtonban

De nem csak Washingtonban égett hazánk kedden, hiszen Orbán Viktor eközben Strasbourgban a hiteltelenségéről állított ki bizonyítványt.

A Jobbik még mindig tanácstalan a keddi washingtoni meghallgatással kapcsolatban – ismerte el Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján. Nem tudjuk eldönteni, hogy a Külügyminisztérium megszokott dilettantizmusa, vagy egy önsorsrontó mazochizmus eredménye, hogy a magyar állam által fizetett lobbisták egy olyan rendezvényt hoztak össze, ahol hazánkat szapulták – magyarázta a nemzeti párt országgyűlési képviselője.
 
Május 19-én az amerikai kongresszus képviselőházának egyik albizottsága meghallgatást tartott a magyar-amerikai viszony jövőjéről.

Bakiparádé

A meghallgatás mögött egy bizonyos Connie Mack állt. Mack az Orbán-kormány és a Századvég Alapítvány 1,4 milliárd forintért foglalkoztatott lobbistája, akinek elvileg az lenne a feladata, hogy hazánkat minél jobb színben mutassa be az amerikai törvényhozásban.
Nos, ez most nem igazán sikerült. A meghallgatásnak ugyanis egyetlen pontja volt, hazánk lejáratása, kidomborítva a Jobbik antiszemitizmusával, szélsőségességével.
Pedig sokan és sokszor figyelmeztettek a veszélyre, már csak a házigazda, a bizottság vezetőjének személye miatt is, ugyanis Dana Rohrabacher republikánus képviselő egy vállaltan Putyin-barát politikus, „ami önmagában nem jelentene problémát, de ez a tény az Egyesült Államokban az elszigetelt politikai szereplő szinonimájaként értékelendő – fűzte hozzá Gyöngyösi Márton, és szerinte nem biztos, hogy ez a legjobb szövetség, hogyha a magyar érdekek előmozdítása a cél.

Az égető-show sztárjai

Tovább árnyalja a képet, hogy mindez természetesen budapesti koordinációval valósult meg, hiszen a két fantom lobbista, Arthur J. Finkelstein és George E. Birnbaum a magyar fővárosból működtek közre a washingtoni történésekben – húzta alá a politikus.
 
Továbbra sem tudjuk, hogy mi volt a célja ennek a kongresszusi összejövetelnek,
annak az olvasatában pedig még elképesztőbb, hogy az amerikai-magyar szervezetek is ellenezték azt, sőt meg sem jelentek ezen a nyilvános égetésen (hogy legyen egy kis áthallás az Egyesült Államokban divatos show-műsorral).
Mind az Amerikai Magyar Szövetség, mind pedig az Amerikai Magyar Koalíció időzítési és tartalmi szempontból is nem kívánatosnak nevezte a magyar adópénzből fizetett Mack akcióját,  ami annak tükrében még politikai veszélyforrásnak is tűnhet, hogy André Goodfriend távozása és Colleen Bell érkezése óta a magyar-amerikai viszony rendeződni látszik – figyelmeztetett Gyöngyösi Márton.
 
A Jobbik az ilyen hibák kiküszöbölése érdekében arra kéri az Orbán-kormányt, hogy tegye nyilvánossá és transzparensé, hogy kiket is foglalkoztat lobbistaként a világban.
 
A nemzeti párt frakcióvezető-helyettese ugyanakkor egy másik szempontra is felhívta a figyelmet a Finkelstein- Birnbaum párossal kapcsolatban. Hiszen mindketten úgy szerepelnek a köztudatban, mint Orbán Viktor politikai tanácsadói, ennek ellenére nincs semmilyen nyomuk az Állami Számvevőszék adatai között. Nem tudjuk pontosan, hogy ezeknek az embereknek mi a pontos feladata, munkaköre, és arra sincs rálátásunk, hogy mennyi közpénzt fordítanak a fizetésükre – sorolta a politikus,

aki szerint igenis elvárható ismerni ezeket az adatokat azokról a háttéremberekről, akik tevékenységükkel lejáratják Magyarországot. 

Szekerek

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi vitanapjait egy igen érdekes politikai eseményként definiálta Gyöngyösi Márton. Mint elmondta, a jól körülhatárolt szekértáborok között, a jól ismert forgatókönyvet követve, ideológiák összecsapását figyelhetjük meg a plenáris ülésen.
 
Azonban a keddi nap más tanulságokkal is szolgált – figyelmeztetett Gyöngyösi; Orbán Viktor az EP plenáris ülését belpolitikai céllal használta fel, hazaüzenve saját táborának, miközben nyilvánvaló módon a Jobbik programjából idézett, merített.
 
A nemzeti párt tapolcai győzelme után újból szükségessé vált a szabadságharcos profil erősítése, ezért is vetette fel a kormányfő a halálbüntetés és a bevándorlás kérdését – magyarázta a jobbikos honatya.

Azonban Orbán Viktor a hiteltelenség örvényében küzd – szögezte le Gyöngyösi.

Hiteltelennek nevezte azt, hogy egy olyan politikus, aki a 25 éves politikai karrierjének minden pillanatában azért cselekedett, hogy Budapestről, illetve a nemzetállamok szintjéről, Brüsszelhez kerüljenek azok a hatáskörök, kompetenciák, amelyek a népszuverenitás gyakorlatát biztosították, most hirtelen azzal áll elő, hogy a nemzeti önállóság sérült.
 
Ez nem egy hirtelen bekövetkezett esemény, hanem egy folyamat eredménye – közölte. A Jobbik már a Lisszaboni Szerződés elfogadása előtt arra figyelmeztetett, hogy az EU-s központosítási folyamatok végül odavezetnek, hogy Brüsszelből fognak beleszólni olyan folyamatokba, amik nemzetállami kompetenciába tartoznak.
Ha Orbán Viktor nemcsak a szavak szintjén foglalkozna a menekültek kérdésével, akkor felállítana egy önálló határőrséget. A határaink védelmét most jobb híján az a rendőrség felügyeli, amelyik a  közbiztonság ellátásának feladatát sem képes megfelelőképpen ellátni. 
Ezt az kritikus állapotot azonban egy szimpla törvényalkotási mechanizmus során megváltoztathatná Orbán Viktor, anélkül hogy olykor megalázó helyzetben, szópárbajokat vívna balliberális képviselőkkel az EP-ben – emelte ki Gyöngyösi.

A halálbüntetés

A halálbüntetéssel kapcsolatban a Jobbik továbbra is egy széleskörű társadalmi vitát tart elképzelhetőnek, egyben üdvözli Orbán Viktor megvilágosodását is ebben a kérdésben, viszont a nemzeti párt álláspontja szerint nem működőképes az a fajta kettős beszéd sem, amelyet az Orbán-kormány próbál eladni itthon és az EU-ban. 
 
Ugyanis, akinek nem tetszik a brüsszeli központosítás, az hogy az Európai Unió Magyarország szuverenitását megkurtítja, az vesse föl az uniós csatlakozási szerződések újratárgyalását, hiszen csak úgy sikerülhet az előrelépés, ha a tagságunkat újraértelmezzük, felülvizsgáljuk.