A Most-Híd érdekérvényesítési potenciálja nulla lesz a kormányban

"Ficóék két súlytalan minisztériummal brutálisan beárazták a Hidat."

A "Lépés a semmibe" című kommentár szerzője arra reagált, hogy a vegyes párt elnöksége után szombaton annak országos tanácsa (OT) is jóváhagyta, hogy a párt belépjen az alakulóban lévő új pozsonyi kormányba. Az új - várhatóan csütörtökig felálló kabinetben - a Robert Fico vezette, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácián (Smer-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) játszik majd súlyponti szerepet, a négypárti koalíciónak azonban a két miniszteri posztot kapott Most-Híd és a parlamentbe éppen csak bekerült jobboldali Háló (Siet) is tagja lesz, utóbbi egy szaktárcát vezethet.

"A Híd elnöksége után az OT is döntött: megpecsételte a párt sorsát"

- szögezi le véleménycikkében a lap újságírója. A pártot a koalícióba történt belépése miatt ért kritikákra utalva hozzáteszi: négy év sok idő, azalatt közönnyé változhat a kezdeti harag, "ám az új koalíció koordinátái" cselekvőképtelen helyzetbe hozzák a pártot. Megjegyzi: az, hogy az OT-n mégis szinte mindenki bólintott, a párt "orrnehézségével" magyarázható, azzal, hogy a pártban a szélesebb fórumok sohasem az érdemi vitákról szóltak, csak annak megszavazásáról, amivel a csúcsvezetés előrukkolt.

A cikk írója szerint hiába ismételgeti a pártvezetés, hogy prioritásainak kilencven százaléka bekerült a kormányprogramba, ez édeskevés, mivel részint csak egy vázlatról van szó, "amiből távolról sem szoktak mindent megvalósítani" , másrészt a program megvalósításához emberek és kormánytagok kellenének, viszont a Most-Hídnak csak két "periférikus tárca" - az igazságügyi és a környezetvédelmi - jutott, ami a párt politikai pozíciójának tupírozására elég, valódi érdekérvényesítéshez viszont kevés.

"Ficóék két súlytalan minisztériummal brutálisan beárazták a Hidat, de ami még kétségesebbé teszi Bugárék érdekérvényesítő képességét, az a nem létező zsarolópotenciáljuk"

- emeli ki a cikkíró, rámutatva: míg az első Dzurinda-kabinet idején az MKP úgy zsarolhatta volna meg a többieket a kilépéssel, hogy a tízszázalékos választási eredménye egy előre hozott választás esetén is meglett volna, erre most esély sincs, hiszen Fico hozhatná fel érvként az előre hozott választást, látva a "Híd legjobb esetben is küszöb körüli, de inkább jóval az alatti támogatottságát". Ezért a pártra olyan évek várnak, amikor "érdekérvényesítési potenciálja a nullával egyenlő, mivel alapvető érdeke, hogy mindenképpen kihúzza a négy évet ez a bizarr koalíció" - szögezi le az Új Szó kommentárja.