A nap, amikor csúcsra járatják a rendszerváltást

A volt SZDSZ-es Eörsit jelöli a kormány a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára.

"Ezúton szeretném tájékoztatni a hazai és a nemzetközi közélet iránt érdeklődőket, hogy hacsak meg nem gondolja magát, a külügyi kormányzat engem fog jelölni a Demokráciák Közössége - ahol egyébként több mint két éve dolgozom különböző beosztásokban - főtitkári posztjára."

- írja a rendszerváltás utáni időszakban már bizonyított politikus a Facebook oldalán.

A jelenleg DK-s színekben versenyző Eörsi "tisztában van vele" hogy erre a hírre sokan fogják felkapni fejüket, hiszen ilyen vagy ehhez csak hasonló támogatás a NER-re a legkevésbé sem volt jellemző - írja.

Hogy ne minden demokrata érzelmű európai értelemben vett magyar kapjon azonnal szívrohamot, gyorsan le is szögezte:

"A jelölés ötlete eredetileg a diplomáciai állományból származik, végül a külügyminiszter meghívott egy találkozóra."

A találkán világossá tette Magyarország jelenlegi bel- és külpolitikájával a Demokratikus Koalíció tagjaként alapjaiban nem ért egyet, sőt, elmarasztaló véleményének hangoztatásától - aminek eddig is hangot adott - a jövőben sem kíván elállni.

A demokratikus érzelmű politikus megnyugtatott mindenkit: akár megválasztja főtitkárnak a Demokráciák Közösségének igazgatótanácsa, akár nem, a magyar kormánytól anyagilag és minden egyéb tekintetben is teljesen független marad,

"így semmilyen formális vagy más nyomást nem lehetséges rám gyakorolni."

Sőt, mint kiderült, mindezeket Szijjártó Péter elfogadta és visszaigazolta.

Eörsivel kezdik a belpolitikai hidegháború befejezését

A DK-s politikus számára "nem teljesen világos, milyen előnye származik a külügyi kormányzatnak a jelölésből" (nekünk sem), ám azzal "természetesen tisztában vagyok, hogy aktív külpolitikai megítélésem a Fidesznél lényegesen jobb volt annál, mint ami a médián keresztül látszódott, de akármennyire is hízelgő lenne számomra egy ilyen értelmezés, nem tudom elképzelni, hogy a hat év belpolitikai hidegháború befejezését éppen velem kezdenék.

Miazhogy, nagyon is!

(Eörsi) "kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze. Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak. Aki DK-tag, mint számomra kiderült."

Mondjuk ezt még én is tudtam, pedig biztos, hogy soha nem leszek sem politikus, sem külügyminiszter.

Amúgy ebből a csodaszervezetből nemrégiben még ki is akartak minket zárni

2014-ben az Orbán-kormány tevékenysége miatt reális forgatókönyv volt, hogy kizárnak minket a 2000-ben alapított szervezetből. Végül maradhattunk a demokratikus intézményrendszer fejlesztését célzó és persze afölött örködő csodaszervezetben, sőt, ha minden jól alakul, akkor egy hiteles, már bizonyított, szakértő magyar politikus vezetheti a grémiumot.