A nyugdíjrendszer igazságossá tételét szorgalmazza a Jobbik

A Jobbik politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon nagyon rossz helyzetben vannak a nyugdíjasok. Sokan csupán 20-30 ezer forint nyugdíjra jogosultak, így hazánk nem csak az európai átlagtól, de még a visegrádi országokhoz képest is le van szakadva.  Sneider Tamás Hozzátette: mind a Felvidéken, mind Csehországban és Lengyelországban sokkal magasabbak a nyugdíjak, mint idehaza.  Ezzel kapcsolatban megjegyezte: néhány évtizede a lengyelek még messze le voltak maradva mögöttünk. Ám a gazdasági növekedésüknek köszönhetően mára leköröztek minket, napjainkban pedig egyharmadával több nyugdíjat kapnak ott az arra jogosultak, mint hazánkban. A politikus szerint ezt a lemaradást csak a nyugdíjak reálértékének folyamatos növelésével lehetne behozni.

A Jobbik alelnöke szerint a magyarországi 100 ezer forintos átlag nyugdíj nagyon alacsony, ez az összeg nem biztosítja az idősek számára a normális megélhetést. Ezért a legnagyobb ellenzéki pártnak már a 2014-es választási programjában szerepelt a nyugdíjak reálértékének a növelése, illetve a nyugdíjba vonulás lehetőségének a kitágítása.

Sneider Tamás emlékeztetett: 2010 előtt még létezett a korkedvezményes nyugdíj intézménye, ez azonban mára megszűnt. A radikális párt számára elfogadhatatlan, hogy munkától függetlenül, mindenkire egységesen a 65 éves nyugdíjkorhatár vonatkozzon.

A Jobbik politikusa ugyan örvendetesnek nevezte, hogy a kormány megadta a nők számára annak a lehetőségét, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak. Viszont sajnálatosnak tartja, hogy ezzel párhuzamosan gyakorlatilag megszüntették azt, hogy valaki egészségügyi állapota miatt még a korhatár előtt nyugdíjba vonuljon.

A férfiak 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása messze nem kerülne annyiba, mint a nők esetében - hangsúlyozta Sneider Tamás. Hozzátette: nem csak a demográfiai mutatók határozzák meg a nyugdíjak értékét. A gazdaság teljesítőképessége, a foglalkoztatottság és a bérek szintén befolyásolják azt.

Február végén aláírásgyűjtést indítanak a nyugdíjrendszer igazságos átalakítása érdekében. A Jobbik politikusa bízik abban, hogy az egyre inkább erősödő pártja nyomást tud majd gyakorolni a kormányzatra ebben a kérdésében is.