A politika vonuljon ki a magyar sportból!

Jobbik: fontos támogatni a magyar profi sportot, de ehhez nincs szükség a politikusok szerepvállalására.

Mint ismert, Lázár az Országgyűlésben azt mondta, hogy sem a professzionális futballban, sem pedig a professzionális sportban nincs helye állami pénznek, vagy csak rendkívül szabályozott és csekély mértékben van helye. Ne feledjük, 2010-ben Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a sportra szánt pénzek költségvetési aránya 1 százalék legyen – fűzte hozzá a politikus.

Olimpia előtt

Szilágyi most arra kíváncsi, hogy Lázár János vajon mit értett a professzionális sport kifejezés alatt. Mint kifejtette, az olimpiai felkészülés kellős közepén tartunk, és a lázári kijelentésből arra is következtethetünk, hogy a Rio-i játékokra készülő öt látványsport és 16 kiemelt sportág versenyzőitől a Fidesz-kormány megvonja azokat a sporttámogatásokat, amelyek az elmúlt időszakban rendelkezésükre álltak.
 
A jobbikos honatya elképzelhetetlennek tartotta, hogy a háromszoros olimpiai bajnok és 31-szeres világbajnok Kovács Katalin, vagy az olimpiai és kétszeres világbajnok, illetve hatszoros Európa-bajnok Berki Krisztián, vagy épp esetleg az a Gyurta Dániel, aki az olimpiai bajnoki címe mellé, három alkalommal nyert világbajnokságon és kétszer pedig Európa-bajnokságon aranyérmet, azzal foglalkozzon, hogy a felkészülési időszakban szponzorok után járkáljon. Csak azért, hogy előteremtse a sikeres szereplés anyagi feltételeit – hangsúlyozta.
 
Szilágyi György azért is tartja visszásnak Lázár János szavait, mert az elmúlt 4 és félévben valóban nagyon sok állami támogatás érkezett a sportba, de a vezetők ezeket a támogatásokat nem ésszerűen használták fel. Ezt a Jobbik többször is jelezte.

A híres TAO

Jelenleg három csatornán keresztül forgat pénzt a sportba az állam: költségvetésből, adókedvezményből, és állami társaságokon keresztül.
 
Ismeretes, 2011-től a kormány lehetővé tette a vállalkozások számára, hogy a társasági adójuk egy részét ne az adóhatóságnak fizessék be, hanem felajánlják azt egy látványsportág támogatására. Idén nagyjából 50 milliárd forinthoz juthatnak majd különböző egyesületek a TAO-pénzekből, a profi sportra pedig 350 milliárd forintot áldoz majd a központi költségvetés.
 
Ezzel kapcsolatban a radikális párt politikusa elmondta, hogy számtalan vita zajlott le a Jobbik és a Fidesz-KDNP között arról, hogy vajon a TAO-támogatás, közpénznek minősül-e. Véleményünk szerint igen – szögezte le Szilágyi, majd arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor szerint a háza mellé felhúzott stadion nem közpénzből épült, hanem cégek támogatásából valósult meg.
 
A Fidesz semmit sem ad ingyen, ezeknek a támogatásoknak is megvan az ára – figyelmeztetett Szilágyi György.
 
Az elmúlt négy és félévben az egész magyar sportra kiterjesztette uralmát a Fidesz. Nem találunk ma olyan sportági szakszövetséget, szervezetet, ahol nem a fideszes politikusok, barátok, vagy a Fidesz-hűbéresei lennének a vezetők – magyarázta a képviselő.
 
Az állami támogatások kapcsán arra az anomáliára hívta fel a figyelmet, hogy ezeket a komoly összegeket két csatornán keresztül osztja szét a kormány.
 
Az egyik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), amiről tudjuk, hogy a vezetője az a Borkai Zsolt, aki korábban a kormánypárt országgyűlési képviselője volt, jelenleg pedig Győr fideszes polgármestere.
 
A másik ilyen szervezet pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), ahol szintén találunk fideszes képviselőket, nem beszélve Csányi Sándor, OTP-vezér kormányzati kapcsolatairól.
 
A támogatások szétosztása kapcsán megjegyezte, hogy sem a MOB, sem az MLSZ működését nem ellenőrzi senki, nincs állami kontroll felettük, nem tudni, mire költik el ezeket a pénzeket – miközben számos TAO-val kapcsolatos visszaélésről tudni, amelyeket az utánpótlás-nevelés álcája mögé rejtettek.
 
A Jobbik ezért a sportra szánt pénzek sokkal hangsúlyosabb állami ellenőrzését követeli, hogy kiderüljön, a támogatásokat valóban a meghirdetett célokra fordítják a szervezetek.

Csak rövidtávon működhet

A nemzeti párt szerint Lázár Jánosnak is nyilatkoznia kell arról, hogy konkrétan melyik sportágakra gondolt, és mennyi pénzt vonna ki a rendszerből, hiszen így újra kellene gondolni az egész sportfinanszírozási gyakorlatot.
 
A Jobbik hatalomra kerülése után is fontosnak tartja majd a magyar sport támogatását. Ezt azzal magyarázta a politikus, hogy az nemzeti érték, és érdek is egyben. Ezért fontos, hogy a támogatásokat a kijelölt célokra használjuk fel, és a mutyizást, a kiskapukat kiküszöböljük – fűzte hozzá.
 
A Jobbik ehhez viszont nem fog rátelepedni a sportra, mint ahogy azt tették az elmúlt időszakban a politikai pártok, mert ez a tendencia a magyar sport érdekei ellen hat. Példaként a Quaestor-koalíciót hozta fel, egyértelműnek nevezte, hogy az MSZP és a Fidesz tette tönkre a győri labdarúgást.
 
Szilágyi ugyan elképzelhetőnek tartja, hogy rövidtávon könnyebbséget jelent egy fideszes elnöki kinevezése, de véleménye szerint hosszútávon biztosan káros, hogy a sporthoz nem értő politikusok irányítanak szakszövetségeket, egyesületeket.
 
Ígéretet tett arra, hogy ismételten benyújtja azt a 2012-ben Vona Gáborral közösen már egyszer beterjesztett törvényjavaslatot, ami kimondja az összeférhetetlenséget egy politikai, önkormányzati tisztségviselő és egy sportági vezető között. Egyben emlékeztetett, hogy a Fidesz és a szocialisták közösen gátolták meg, hogy a javaslat az Országház elé kerüljön.
 
A Jobbik azt szeretné elérni, hogy a politika vonuljon ki a magyar sportból, és a képviselők szerepvállalása nélkül, csupán ésszerű keretek között finanszírozza azt – közölte Szilágyi György.