A Quaestor-vezér és Mészáros Lőrinc is bizniszelt a letartóztatott Kiss Szilárddal

A portál a januárban a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet körüli mutyi miatt letartóztatott Kiss Szilárdról, a keleti nyitás egyik kulcsfigurájáról, exdiplomatáról és ex-miniszteri biztosról szóló cikksorozatának második részében közölt újabb érdekes információkat.

A cikk szerint Kiss Szilárd vesztét Sziky Gyula vállalkozó okozta, akinek túl sokat járt a szája. A takarékszövetkezeti mutyit az említett vállalkozó zsírozta le, ő intézte, hogy Kiss cégének 700 milliós adósságától mindössze 140 millióért megszabaduljon, abből 40 milliót kellett zsebbe fizetni a takarékszövetkezet elnökének.

Az Index lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyveit is nyilvánosságra hozta, ezekben a Kiss és Sziky, valamint Kiss Szilárd édesanyja és Sziky közt zajló párbeszédek olvashatók, melyekben lezsírozzák a kenőpénz átadását.

Sziky egyébként Tarsoly Csabával, a tegnapi botrány középpontjában álló Quaestor vezetőjével is jó kapcsolatot ápolt, egy telefonbeszélgetés során őt is tájékoztatták a takarékszövetkezetes csalásról.

"A Quaestor ügyeire rálátó informátorunk szerint Tarsolyék valóban azért vették be a csoport cégeibe Kiss Szilárdot, mert nagy reményeket fűztek az orosz piachoz, és azt látták, Kisst „egyszerre két-három minisztérium futtatja”. A Quaestor Energetikai Zrt.-t egyenesen egy olyan oroszországi energiaüzlet miatt alapították, melyet Kissnek kellett volna nyélbe ütnie" - írja az Index.

Az Index ráadásul azt is kiderítette, hogy Kiss Szilárd tulajdonosa egy olyan Oroszországban bejegyzett cégnek, melyben tulajdonostársa Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor barátja is. Mészáros azt állította a portálnak, ő nem tud erről, és már nem tulajdonos a cégben, állítását azonban cáfolják az orosz cégnyilvántartásban fellelhető adatok. Mészáros ráadásul vagyonnyilatkozatában is elfelejtette megemlíteni, hogy orosz cége lenne.

Mészáros Lőrinc állítása szerint Kiss azt ígérte, elintézi, hogy a cég magyar szalonnával kereskedjen odakint, de ebből az üzletből aztán nem lett semmi.

A teljes cikk itt olvasható.