A rendőrök megússzák: sorban függesztik fel a tavalyi magyar-román után indított nyomozásokat

Két konkrét esetről portálunk is beszámolt. Egy alkalommal egy magányosan üldögélő, semmiféle jogellenes magatartást nem tanúsító személyt lefújnak könnygázspray-vel a rendőrség munkatársai.

A másik felvételen (10:08-10:14-ig) az hallható, ahogy az eseményekről tudósító N1TV munkatársának egy rendőr az alábbiakat mondja:

Ne minket fotózzál, most mit filmezgetsz? A jó kurva anyádat!

Ez a jelenet itt tekinthető meg:

A történtekkel kapcsolatban Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelyre egy a szokottnál is semmitmondóbb válasz érkezett:

A kérdésben megjelölt két internetes linken található videofelvétellel kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatósága vizsgálatot folytat. Erre tekintettel az ügy részleteiről jelenleg nem áll módunkban tájékoztatást adni.

A miniszteri válasz IDE kattintva megtekinthető.

A történtek után több mint négy hónappal Sneider Tamás megkereséssel fordult dr. Polt Péter legfőbb ügyész felé, emlékeztetve egy korábbi, 2013. március 22-én, Budapesten megrendezett Magyarország-Románia labdarúgó mérkőzés kapcsán történtekre is, mikor a rendőrök által elkövetett jogsértést dokumentálta a HírTV stábja, mikor egyikük kezéből kicsavarták a kamerát. A BRFK akkor a történtek kivizsgálását ígérte, de az elkövetők felelősségre vonásáról már nem lehetett hallani:

 

 

A Legfőbb Ügyészség nevében dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes válaszolt. A portálunk birtokába jutott válasz szerint, két esetben folyamatban van a nyomozás a bűncselekményt elkövető ismeretlen rendőrök ellen, illetve további két másik esetben felfüggesztették a nyomozást.

Sneider Tamás megkeresésünkre az alábbiakat közölte:

Bízom benne, hogy az ügyészség rövidesen képes lesz ezekben az ügyekben eredményt felmutatni, hiszen a vádhatóság a bűnelkövető személyétől – legyen az akár rendőr, akár labdarúgó szurkoló – függetlenül kell, hogy eljárjon. A kettős mérce megengedhetetlen, a törvény előtti egyenlőség akár ideiglenes felfüggesztése, a jogállamiság látszatának a megszűnéséhez vezethet.

A tavaly szeptemberi Magyarország-Románia labdarúgó mérkőzéssel összefüggésben kiszabott példátlanul súlyos ítéletek kiváltották a szurkolói társadalom felháborodását. A drukkerek szerint rájuk más szabályok vonatkoznak. Ha valaki szurkolóként vét a törvény ellen, az véleményük szerint sokkal súlyosabb büntetésre számíthat, mintha valaki rendőrként követ el törvénytelenséget.

[fb_pages_codes:stand]