A szegénység elég indok a bűnözésre?

Halálos fenyegetések, rasszistázás, több ezer hozzászólás született a jobbikos képviselő fatolvajokat bemutató Facebook-bejegyzése alatt. 

"Mezőkövesden a Mátyás úton tartottam felfelé mikor arra lettem figyelmes, hogy az úton két nő fát tol a vasút irányából. Mivel korábban kaptunk lakossági bejelentést, hogy kiilleszkedett személyek lopják a vasút melletti fákat, megálltam, és megkérdeztem, hogy honnan van a fa. Azt mondták, hogy a szemét telepről, de mikor mondtam nekik, hogy kihívom a rendőröket, hogy leellenőrizzük, biztos onnan van-e, akkor nagyon elkezdtek sietni, és eltakarták az arcukat, majd mivel követtem őket, elkezdték a fákat lehajigálni, és a a biciklin menekülőre fogni. A rendőrség már sejti hogy kik voltak azok, de arra kérem, hogy osszák meg és aki felismeri az elkövetőket, az szóljon a rendőrségen!" - olvasható Fügedi Richárd, a Borsod megyei Mezőkövesd jobbikos önkormányzati képviselőjének Facebook-bejegyzésében, amelyben képeket is megosztott a fatolvajokról. 

Öt nap telt el, a Facebook-profilján pedig nem csillapodnak az indulatok. Miközben 1400 kedvelést és 1650 megosztást kapott, 3600 hozzászólás született a témában. Sokan azzal vádolják, hogy miért "bántja" a szegény cigányokat, akiknek nincs mivel fűteniük, és miért sajnálja tőlük azt a kis fát, ahelyett, hogy segítene. Mások pedig a védelmébe kelnek, és azt hangoztatják, hogy a szegénység nem ok a bűncselekményre, és ha valaki a gyermekeinek csak lopással tudja megteremteni a megfelelő körülményeket, akkor nem alkalmas szülőnek.

"Nem vagyok cigány de meg kérdezem ! És te erre büszke vagy mert fatolvajokat fogtál ??? Fagyna meg a csaladod . Magyar vagyok , nem bűnöző , de én is megszoktam pakolni a csomagtartót ! Tél van baromarc !!!"

"It az a baj ha egy cigány lop akor egy kalapalá veszik ez egèszet egyet szügezük le netöbeszámba irjuk hogy büdös cigányok es ha meg kèrdezhetem ezèrt maga mit kapot jutalmat mert meg fokta"

"Jajj, de szeretem amikor a szegénységre fogják az enyves kezűséget. El kéne menni dolgozni, csak ugye az büdös, így meg a tél is hidegebb... Aki lop annak le kéne vágni a picsába a kezét, aztán előbb-utóbb vagy megunná az illető vagy nem lenne mivel lopni, így rövid úton megoldódnának a problémák."

"Akik a segélyért szoktak hőbörögni a "kicsiny gyermekeiket" emlegetve általában mind bagózik és a kocsmába is többet jár, mint szülői értekezletre. Rengeteg ilyen esetet láttam, szóval nekem senki ne jöjjön itt az érzelmekre ható "megélhetési bűnözés" maszlagával. Aki akar, az tud boldogulni. Aki annak ellenére se tud, az kérjen segítséget! De ne lopjon!"

Ilyen és ehhez hasonló pro és kontra érvek záporoznak a bejegyzés alatt, mi pedig kíváncsiak vagyunk az olvasóink véleményére. Írják meg a cikk alatt vagy a Facebook-oldalunkon hozzászólásban, hogy mit gondolnak a látottakról, fejtsék ki a véleményüket!