A székely lobogót is tilos lesz bevinni az Eurovíziós Dalfesztiválra

A szervezők az Iszlám Állam lobogójával egy szinten kezelik az európai régiók jelképeit.

A rendhagyó döntést a rendezők így indokolták:

"A rendezvényt meg szeretnénk kímélni a politikai megnyilatkozásoktól, az engedély nélküli reklámoktól és a sértő kijelentésektől."

Az unió és az ENSZ országainak zászlaját és jelképeit állítólag majd szabadon használhatják a résztvevők, de a lokális, regionális és provinciális lobogókat tilos lesz közszemlére tenni az eseményen.

Így például az elcsatolt magyar területek történelmi lobogóit sem lehet majd használni, hiszen akkor még a szélesebb közvélemény is tudomást szerezne az óriási "titokról", miszerint az EU-n belül vannak önállóságukért küzdő, nemzetiségi, kulturális, vagy történelmi alapon egységet képező területek, ahol nem érvényesülnek a kisebbségi jogok. Skandalum lenne a javából.

A szervezők szerint a döntés nem egyes régiók ellen irányul, amiben igazat kell adnunk nekik, hiszen ezzel mindegyik érdekeit sértik.

A Breitbart birtokába került dokumentumok szerint ugyanakkor a homoszexuálisok jelképének számító szivárványos lobogót, vagy az Európai Unió zászlaját lobogtathatják a résztvevők, feltéve, ha "nem tesznek velük tudatos politikai nyilatkozatot az előadás közben". Azt ugyanakkor, hogy mi számít ilyen aktusnak, nem részletezik a szervezők (bár, ha úgy vesszük, akkor egy eleve homoszexualitást promotáló jelkép használata önmagában megvalósítja a tudatos állásfoglalást - a szerk.).

A direktíva már több helyen is komoly visszhangot váltott ki, köztük Spanyolországban, mivel Baszkföld jelképei külön kiemelve, az Iszlám Állam terrorszervezet zászlója mellett szerepeltek példaként.

A baszk önkormányzat már panaszt is tett Svédország madridi nagykövetségén az eljárás miatt, és határozottan követelték, hogy a régió jelképei azonnal kerüljenek le a megalázó listáról.

Felháborodásuknak közleményben adtak hangot:

"A Daesh (az Iszlám Állam dehonesztáló megjelölése - a szerk.) zászlaja mellett szerepelni még példa szintjén is elfogadhatatlan."