A szerb menekülttáborok üresek, a migránsokat áttessékelik az országon

Csikós elmondása szerint péntektől hétfő reggeli nyolcezer migránst regisztráltak a szerb hatóságok. Ebből olyan 4-5 ezer tartózkodott még hétfőn Belgrádban. A többségüket regisztrálták és papírokkal látták el. 1-2 ezer lehet azoknak a migránsoknak a száma, akik a hatóságokat kikerülve próbálhatnak átjutni az országon. Csikós László azt is elmondta, hogy a szerb rendőrség és a migránsok között nincsenek konfliktusok, a kurd és az afgán bevándorlók verekedtek össze a hétvégén.

Az államtitkár arra is kitért, hogy június óta sikerült visszaszorítani az embercsempészetet, mivel a migránsok a hivatalos személyszállítást használhatják. A szerb kormány célja, hogy minél előbb az ország határain kívülre kerüljenek a migránsok. A papírral rendelkezőknek 72 órán belül jelentkezniük kellene valamelyik menekülttáborban, de ezt nem teszik meg. A szerb menekülttáborok ezért lényegében üresek, a migránsok nem akarnak az országban maradni.

Csikós László szavaiból az derült ki, hogy Szerbia egyáltalán nem számol a migránsok elhelyezésével és ellátásával, inkább szervezetten segítenek nekik eljutni a magyar határig.