A terroristák már a spájzban vannak

Magyarország úgy küld az Egyesült Államok kérésére 150 katonát egy tejesen bizonytalan kimenetelű iraki misszióba, hogy közben elárasztják az országot a menekültek.

A Jobbik szóvivője szerint, bár a Minszkben megkötött újabb megállapodással ugyan csökkent a harcok intenzitása Kelet-Ukrajnában, de békéről még korántsem lehet beszélni. Ukrajna az utolsó tartalékát, az IMF-től kapott kölcsönt éli fel jelenleg. Ez pedig legfeljebb még pár hónapra elegendő. Ezután, mivel Ukrajna számottevő termelő tevékenységet már nem folytat,  menthetetlenül csődbe fog menni. A politikus úgy véli, hogy ez egész Ukrajna szétesését eredményezheti, ez pedig együtt járhat a különböző régiók autonómia törekvéseivel, és a kelet-ukrajnai harcok kiújulásával.

Kárpátalján járva Mirkóczki Ádám azt tapasztalta, hogy mindenki a legrosszabbra készül. Nehezményezte, hogy jelenleg nem lát sem az ukrán, sem pedig az európai politikai erőtérben olyan megoldási javaslatot, ami a békés rendezés felé vezetne. Tart továbbá attól is, hogy az ukrán válság elmélyülésének a kárpátaljai magyarok lesznek a legnagyobb vesztesei.

Kétszázezer magyart ejtettek túszul

Az elmúlt 25 évben azt tapasztalhattuk, hogy a különböző színezetű kormányok egyoldalú euró-atlanti külpolitikát folytatnak, ennek következtében a magyar nemzeti szuverenitás szinte teljesen elsorvadt, azt rendre felülírta a brüsszeli és washingtoni elvárás  - mondta Gyöngyösi Márton.

A politikus kiemelte: Az orosz-ukrán válság kirobbanásával Magyarországot belekényszerítették egy olyan helyzetbe, ami teljesen ellentétes hazánk gazdasági és biztonságpolitikai érdekeivel. Véleménye szerint a jelenlegi ukrán vezetés 200 ezer kárpátaljai magyart ejtett túszul, a Washington által kierőszakolt szankció-háborúnak Magyarországgal együtt pedig egész Európa a vesztese.

Az Egyesült Államok hívta éltre az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam elleni fellépéssel kapcsolatban Gyöngyösi Márton megjegyezte: Magyarország az Egyesült Államok kérésére 150 katonát küld ki egy tejesen bizonytalan kimenetelű iraki misszióba. Ezzel álláspontja szerint sérül hazánk nemzeti szuverenitása.

Az Iszlám Állam néhány évvel ezelőtt nyugati támogatással jött létre a szíriai kormány és a Hezbollah gyengítése céljából - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: az Egyesült Államok pedig most azon van, hogy saját felelősségét szétterítse ebben az ügyben.
Magyarország pedig úgy megy bele ebbe a konfliktusba, hogy nem mérték fel, milyen biztonságpolitikai kockázatokat rejt magában ez a misszió. Gyöngyösi Márton emlékeztetett: csak  az elmúlt három hónapban több mint 30 ezer menekült érkezett hazánkba, sokuk Irakból, Szíriából és Afganisztánból. A parlament pedig úgy kíván majd a jövő héten döntést hozni az iraki misszióról, hogy semmiféle információ nem áll rendelkezésre a terrorveszély növekedésre vonatkozóan.

Mirkóczki Ádám a jövő heti, az iraki misszióról szóló szavazással kapcsolatban megjegyezte: pártja biztosan nemmel fog szavazni a voksoláson. De várhatóan, a Gyurcsány párt és a liberálisok szavazataival így is meglesz a Fidesznek a kétharmad.