A ti saratok

A Buda-Cash mutyijában mind benne vagytok: akik részt vettek benne, és azok is, akik lehetővé tették azt.

Napok óta kapkodhatjuk a fejünket a Buda-Cash brókercég kapcsán, bedőlt a cég, 15 éve hamisították az adatokat, pórul jártak a betétesek.
 
Azt hihettük, hogy 2015-ben ilyen már nem nagyon fordulhat elő. A brókercég körüli botrányt ugyanis szinte körüllengi a boldogult '90-es évek áporodott, mutyizó, maffiaszagú levegője. 
 
Egy olyan világ, ahol naponta születtek a különböző "export-import cégek", ahol okosba' ment a seft, ahol egy kamion eltűnése, egy-egy vagonnyi áru gazdát cserélése, egy-egy "tisztességes" vállalkozó felrobbanása, a Kulcsár Attila-féle brókerek feltűnése, tündöklése és bukása a hétköznapi mínuszos hírek valóságát jelentette.
 
Igen, a Buda-Cash mutyija egy picit ezt a világot tárja fel előttünk újra. Mert ne gondoljuk azt, hogy a nyílt, vagy kevésbé nyílt szabad rablás csak a közelmúltunk része lenne. Ez a világ ott lappang most is a háttérben, csak talán pár fokkal diszkrétebb.
 
A magyarországi kapitalizmus - eufémisztikus, polkorrekt módon becézve, piacgazdaság - a mai napig képes kitermelni ezeket az ügyeket, mert a rendszer engedi, mert annak alkotója és működtetője, a magyar állam maga is a korrupció és mutyi egyik résztvevője.
 
Most a Fidesz lázas igyekezettel igyekszik a szocialisták amúgy is koszos zakóján szétkenegetni az ürüléket, részben joggal. A szocik és a Buda-Cash közötti személyi összefonódásokon túl ugyanis 2009-ben, az IMF-re hivatkozva valóban elfogadtak egy jogszabály-módosítást, amely alapján  csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél.
 
Igen ám, csak éppenséggel 2010 tavasz vége óta folyamatosan Orbán-kormánynak hívják a végrehajtó hatalom birtoklóját. Bajnaiék törvényén tehát az ország alapjait is felforgatni szándékozó kétharmad lassan öt éve képtelen volt változtatni. 
 
'Jóvanazúgy Béláim', mondaná az egyszeri kőműves, csak nehogy rádőljön az egész épület. 
 
Most viszont ez történt. A magyar államot, a felügyeleti szerveket úgy tűnik ez az állapot cseppet sem zavarta. Ismerve az utóbbi évek törvényalkotási szokásait, ehhez bizony csak szándék kellett volna.
 
Ami nem volt. 
 
Persze nem Fidesz lenne, ha most nem használná ki a potenciális alkalmat: a kisbefektetők védőjének álszent bőrébe bújva igyekszik politikai hasznot húzni a saját mulasztásából.
 
Igen, a Buda-Cash mutyijában mind benne vagytok. Azok, akik tevőlegesen részt vettek a 100 milliárdos lopásban, és azok, akik ezt éveken át lehetővé tették.
 
(kép: Pawel Kuczynski karikatúrája)