A WikiLeaks lerántja a leplet Hillary Clintonról

Mintha dézsából öntenék Clinton kampányára a bombákat, amelyek mind botrányként robbannak fel. Újabb levelek kerültek nyilvánosságra.

A WikiLeaks csütörtök este mintegy kétezer új elektronikus levelet publikált, amelyeket John Podesta, Clinton kampányfőnöke magán e-mail-címéről loptak el. A levelek között van Hillary Clinton kommunikációs igazgatójának, Jennifer Palmierinek az az e-mailje is, amelyben James Comey kinevezésének kockázataira figyelmeztette kollégáit.

Clintonék rossz döntésnek nevezték Comey kinevezését

Leveléhez Palmieri csatolt egy újságcikket is, amely arról szólt, hogy az FBI-igazgató szerint nő a bűnözés, mert az úgynevezett "Ferguson-hatás" miatt a rendőrök kevésbé elszántak a bűnüldözésben. A Ferguson-hatás egy politikai üggyé vált rendőri túlkapás nyomán alakult ki: 2014 nyarán a Missouri államban lévő Fergusonban egy fehér rendőr agyonlőtt egy 18 éves fegyvertelen fekete fiatalembert, s ezt követően lázongások törtek ki, és erőteljes rendőrellenes hangulat uralkodott el az Egyesült Államok sok vidékén. Comey erre utalt a cikkben idézett megjegyzésével, amelyet egyébként a sajtóban éles kritikák értek. Palmieri ezt a cikket küldte el annak alátámasztására, hogy szerinte miért volt rossz döntés Obama elnöktől, hogy 2013-ban kinevezte Comey-t az FBI élére.

James Comey korábban, George W. Bush első kormányában John Ashcroft igazságügyi miniszter helyettese volt, majd 2005-től a magánszférában dolgozott.

Jennifer Palmieri a fenti levelet John Podestának, Clinton kampányfőnökének és egy magán e-mail-címre is elküldte, amely valószínűleg Eric Schultzé, a Fehér Ház szóvivőjéé volt. Sem Podesta, sem Schultz nem reagált a Comey-t bíráló e-mailre.

Clinton mindent megtett azért, hogy a médiában szerepelhessen

Palmieri a napokban nyilvánosan is élesen bírálta az FBI igazgatóját, mert értesítette a kongresszus néhány politikusát, hogy nyomozás folyik – feltételezhetően - Clinton bizalmas munkatársnőjének, Huma Abedinnek és válófélben lévő férjének, Anthony Wienernek a levelei ügyében. Egy másik vizsgálat kapcsán kiderült ugyanis, hogy Wiener számítógépére a feleségétől olyan levelek kerülhettek, amelyek államtitkokat vagy titkosított információkat tartalmazhatnak. Sajtóértesülések szerint eddig két olyan levelet találtak, amely Hillary Clintontól származik, még külügyminisztersége idejéből.

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok között több levél szól arról, hogy a Clinton-csapat milyen erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Hillary Clinton megjelenhessen bizonyos televíziós műsorokban.

Kérdéses támogatások a Clinton Alapítványnál

Közben a The Wall Street Journal című lapban megjelent, hogy az FBI nyomozói már idén februárban elegendő bizonyítékot találtak ahhoz, hogy a Clinton Alapítvány ellen is vizsgálatot indítsanak. Az Alapítvány egyes nagy adományozói ugyanis - mint bizonyítást nyert - kivételes elbánásban részesültek a külügyminisztériumban Hillary Clinton külügyminisztersége idején.

Assange: ugyanazok pénzelték a Clinton Alapítványt, mint akik létrehozták az ISIS-t

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange az RT-n megjelenő John Pilger Specialnak adott exkluzív interjújának előzetesében azzal vádolja Hillary Clintont, hogy félrevezeti az amerikaiakat azzal kapcsolatban, milyen mértékben is támogatják Washington közel-keleti szövetségesei az Iszlám Államot. Az interjúrészletből az is kiderül, hogy ugyanazok pénzéből teremtették meg az Iszlám Államot, mint akik a Clinton Alapítványt támogatják.

Az igazságügyi minisztérium meg nem nevezett vezetői és az FBI egyes tisztségviselői azonban úgy ítélték meg, hogy a bizonyítékok nem elegendőek a Clinton Alapítvány elleni bűnügyi eljáráshoz. Tették ezt annak ellenére, hogy - a The Wall Street Journal forrásai szerint - rendelkezésükre állt egy titokban rögzített hangfelvétel, amelyen egy korrupcióval gyanúsított személy a Bill és Hillary Clintonnal kötött állítólagos megállapodásáról beszél.

A vizsgálódás a Clinton Alapítványnál azt követően indult el, hogy Clinton Cash (Clinton készpénz) címmel megjelent Peter Schweizer író könyve. A könyv a Clinton Alapítvány "etikai kihívásait" taglalja, kivált azt követően, hogy oroszok vásároltak meg egy uránkitermeléssel és forgalmazással foglalkozó céget, amelyhez a nemzetbiztonsági engedélyt Hillary Clinton külügyminiszter adta meg. Nem sokkal ezután csaknem két és félmillió dollár érkezett az orosz cégtől a Clinton Alapítvány számlájára.