Áder nem folytatja: Kövér vagy Balog lehet a köztársasági elnök?

A hírek szerint Áder János biztosan nem vállal be még egy ciklust köztársasági elnökként, az utódjáról mennek a találgatások.

A hvg.hu cikke szerint a poszt egyik várományosa továbbra is az a Kövér László, akit sok párttársa buktatna felfelé.
 
Ennek egyik oka Kövér karcos modora, aki sokszor keményen beszól a fideszes politikusoknak is, ezért a párt feltörekvő, urizáló vezetői közül sokaknak kényelmes volna, ha a jelenlegi házelnök kikopna a Fidesz országos elnökségéből. Mivel Kövér Orbánnal jó barátságot ápol, erre csak akkor mutatkozik esély, ha felfelé bukik, vagyis államfő lesz.
 
A Népszabadság viszont arról ír, hogy Orbán Balog Zoltánt látná a legszívesebben a Sándor-palotában, akit állítólag épp Kövér László ajánlott a miniszterelnök figyelmébe.
 
Orbán dilemmája állítólag az, hogy lehet-e államfő a református lelkész, ha ő maga, az ország miniszterelnöke is református, nem szeretné ugyanis magára haragítani Erdő Péter esztergom–budapesti érseket és a katolikus egyházat.
 
Korábban sok találgatás volt arról is, hogy Orbán maga lenne a köztársasági elnök, ám a Népszabadság információi szerint ezt az ötletet akkor vetette el, mikor a Fidesz elvesztette a kétharmados többségét a parlamentben, hiszen presztízsveszteséget jelentett volna számára, ha csak ismételt szavazás után fogadják el köztársasági elnöknek, amikor már elég a voksok többsége.