AfD: "Szégyenteljes", ahogy a német politikai elit reagál Trump győzelmére

A parlamenten kívüli párt politikusa szerint "szégyenteljes", ahogy a német politika fősodrata reagált a leendő elnök személyére. Különösen Ursula Von der Leyen védelmi minisztert és Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert állította pellengérre megnyilvánulásaik miatt.

"Pártállástól függetlenül arra szólítom föl a német politikusokat, hogy legyenek visszafogottak és körültekintőek ebben az ügyben"

- fogalmazott Gauland.

Az alelnök külön kitért Steinmeier szerdai nyilatkozatára, melyben a külügyér azt hangoztatta, hogy "a németek többsége nem ilyen végeredményt szeretett volna", és kifejtette:

"Fel kell készülnünk rá, hogy az amerikai külpolitika kevésbé lesz kiszámítható a közeljövőben."

Gauland szerint a külügyminiszter mondatai

"aljas érzelmekből és személyes ellenérzésekből fakadnak".

Hozzátette:

"Roppant megalázó, hogy a kormányzat többi része is mennyire hisztérikus."

Ezzel Ursula Von der Leyen védelmi miniszter megnyilvánulására utalt, aki "hatalmas sokként" jellemezte az amerikai választások végeredményét, és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba viheti ez az Egyesült Államokat.

Az AfD alelnöke erre így reagált:

"Nem azt várom a német védelmi minisztertől, hogy lesokkolódjon, hanem, hogy elfogadható transzatlanti biztonsági együttműködésre törekedjen az új amerikai kabinettel."

Gauland azt is hozzátette: "Németországnak önállóbban kell cselekednie", amivel Trump korábbi beszédeire utalt, melyekben a republikánus jelölt azt fejtegette, hogy az európai államoknak szerinte többet kellene invesztálniuk a NATO-ba, és nem várhatják el, hogy az Egyesült Államok álljon minden cechet.

Trumptól parázik a német politikai elit

Joachim Gauck a Spiegel Online német hírportálon megjelent interjúban kiemelte: aggodalommal tekint Washingtonra, és reméli, hogy a november 8-i elnökválasztás után is fennmarad a fékek és ellensúlyok rendszerén nyugvó amerikai demokrácia, amelyben "az elnök nem válhat zsarnokká". Arra a felvetésre, hogy Donald Trump populista, rasszista, megveti a nőket, és sokan biztosak abban, hogy a még a legutóbbi republikánus elnök, George W.