Akik milliárdokat húztak a magyar mezőgazdaságból

Miközben sok állattartó gazda föld nélkül maradt, jó páran milliárdos vagyont szedtek össze az agráriumból.

Ahogy azt mi is megírtuk, Csányi Sándor a leggazdagabb magyar állampolgár, csekély 165 milliárdos vagyonával. Azonban, ebbéli címéből kifolyólag, ő a hazai agrárium legnagyobb befektetője is.

A Csányi-féle Bonafarm csoport legutóbb azért került a címlapokra, mert a kormány által nagy csinnadrattával bejelentett, a sertéstőkehús áfájának 5 százalékra történő csökkentésével egy időben a bankvezér mohácsi gigavágóhíd beruházását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az Orbán-kormány.

A napi.hu listáján (és agrárszempontból is) a második Bige László. A 160 milliárd forint felett rendelkező Bige a műtrágyagyártással foglalkozó Nitrogénművek Zrt., illetve a Bige Holding révén érdekelt az agráriumban - írta az agrarszektor.hu.

Tavaly Leisztinger Tamás (11. helyezett, 72 milliárd forintos vagyon) volt az ágazat harmadik leggazdagabb szereplője, ám idén beelőzte őt az első-bálozó Simicska Lajos (10., 73 milliárd).

Simicska és a szintén új belépő, Nyerges Zsolt (26,3 milliárd) a Mezort csoport agrárvállalkozásai révén kötődik a mezőgazdasághoz. Nagyobb agrárérdekeltségeik közé a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. tartozik.

Az agrarszektor.hu gyűjtéséből kiderül, hogy a Losó József (7,3 milliárd), a zöldségfeldolgozással foglalkozó Mirsa csoport tulajdonosa is új név a 100 leggazdagabb magyar ember listáján, ugyanakkor megemlítik a belgiumi születésű, azóta már magyar állampolgár, Claessens Petert (8,3 milliárd) is, akinek még az apró földterületek megszerzése sem derogál.

A szaklap megállapítja, hogy a százas listából körülbelül harmincra tehető azoknak a milliárdosoknak a száma, akik valamilyen módon kötődnek az agráriumhoz.

Szóval, pörög ez a biznisz, főleg ha sikerül még a nemzeti parkok földjeit is bezsebelni, amelyek után egyébként plusz EU-s területalapú támogatásokat lehet felvenni.

De ez még a jövő zenéje.