Amerikai légicsapás végzett az al-Nuszra Front szóvivőjével

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport korábban úgy tudta, a szíriai hadsereg vagy az orosz légierő mért légicsapásokat vasárnap az északnyugati Idlíb tartomány egyik településére, ahol Abu Firász asz-Szúri, valódi nevén Radvan Nammusz és fia, valamint a Dzsund al-Aksza nevű iszlamista csoport és üzbég dzsihadisták tartózkodtak.

Pieter Van Ostaeyen, a dzsihadista mozgalmak belga szakértője hétfőn úgy vélte, súlyos csapás az an-Nuszra Frontnak Firász és a további húsz dzsihadista halála Szíriában, még akkor is, ha ez hadműveleti szinten nem befolyásolja nagyon a gyakorlati működés színvonalát.

Értesülések szerint a férfi az al-Nuszra Front alapító tagjainak egyike, emellett a szervezet súra tanácsának, politikai döntéshozatali testületének a magas rangú tisztviselője volt.

Ajmán Dzsavád et-Tamími, a Közel-keleti Fórum nevű kutatóintézet munkatársa úgy vélte, az al-Nuszra Front a szíriai fegyvernyugvás felrúgását próbálja elérni, s ez részben már sikerült is neki.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, a dzsihadista csoport a tűzszünet bejelentése óta vasárnap követte el a legnagyobb szabású akcióját Szíriában: az Aleppó tartományban fekvő el-Aísz faluból kiűzték a szíriai hadsereget és szövetségeseit, valamint a Hezbollah libanoni síita szervezet tizenkét harcosával végeztek.

Szíriában február végén lépett hatályba az orosz-amerikai megállapodáson alapuló fegyvernyugvás. A szórványos harcokat leszámítva a tűzszünetet mindeddig összességében betartották a résztvevő felek.

Az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így az al-Nuszra Frontra és az Iszlám Államra nem vonatkozik a fegyverszünet.