Amerikai nagykövet: Pharaon egy körözött bűnöző

Mint ismert a szaúdi milliárdost már két évtizede is körözte az FBI, az Interpolnál pedig jelenleg is körözés alatt áll. Az ellene felhozott vádak között szerepel: csalás előkészítése, csalás, zsarolás előkészítése, valamint bűnrészesség és bűnpártolás. Továbbá olyan bűncselekményekkel kapcsolatban is összefüggésbe hozható a neve, mint terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése. Pharaon üzletel a magyar kormánnyal (illetve állítólag az egyik hozzá köthető céggel már nem dolgozik tovább a Magyar Nemzeti Kereskedőház), üzletel Orbán Viktor vejével, és házat vett a kormányfő házával szemben. A Magyar Narancs buktatta le, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester adriai jachtja mellett horgonyzott a körözött szaúdi üzletember luxusjachtja nyáron. Egészen véletlenül…

Colleen Bell nagykövet az ATV-ben leszögezte: Pharaon egy körözött személy, és reményeik szerint lesz arra lehetőség, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák.

Bell nem volt hajlandó egyebekben kommentálni az ügyet, de annyit még elmondott, hogy folyamatosan kapcsolatban van a budapesti nagykövetség rendvédelmi képviselőivel, akik pedig a magyar szervekkel és a magyar kormánnyal tartják a kapcsolatot.

A nagykövet arról is beszélt az amerikai elnökválasztás kapcsán, hogy jó pár hét telik el még addig, amíg az új adminisztrációnak benyújtja a lemondólevelét.

„A legtöbb nagykövet befejezi a szolgálatát, mikor megváltozik a kormányzat, de vannak esetek, amikor marad a nagykövet, de még nem tudok biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy maradok vagy sem”

– mondta.

Kovács Zoltán: Pharaonnak nincs ujjlenyomata

Csak a napokban derült ki, hogy a magyar hatóságok nem vettek ujjlenyomatot Orbán Viktor és a kormány kétes hírű, körözött barátjától, Ghaith Pharaontól. Lázár János a szokásos Kormányinfóján a Pharaon-ügyre reagálva azt mondta: elképzelhető, hogy a szaúdi milliárdosnak nincs is ujjlenyomata. Hozzátette: e tekintetben sorstársak lennének, mert tőle sem vehető értékelhető ujjlenyomat, ezért útlevelét évente meg kell újítania.

Lázár már nem vitatja a Győrkös-Áder rokonságot

Jelentősen csökkentenék az új autók üzembe helyezési költségét, növelik a Honvédség létszámát, kizárják az újabb szavazást az alaptörvény-módosításról, az óraátállítást viszont támogatják - derült ki a csütörtöki kormányinfón. Lázár János a Köztársasági Elnöki Hivatallal szemben nem vitatta, hogy a Győrkös és az Áder család rokonságban áll egymással, ám ez szerinte semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV Start című műsorában tovább pörgette ezt a meglehetősen gyenge kijelentést, és kijelentette:

„Több fajta oka lehet annak, hogy valakinek nincs ujjlenyomata, például az is, ami Lázár János esetében előáll.”

Pharaon ujjlenyomatával kapcsolatban Kovács Zoltán az is mondta:

"Ha a világ legnagyobb és legerősebb demokráciájának rendkívül fejlett és hatékony elhárító rendszere is körözi, akkor miért nem tudták és akarták elfogni, miért lehetséges, hogy üzleteket köt az Amerikai Egyesült Államokkal.”

A kormányszóvivő szerint számos kérdés van, ugyanakkor megerősítette, nincs Pharaonnak rögzített ujjlenyomata a rendszerben.