Amire több mint 2 éve várunk: megkezdődhet a Simon Gábor elleni per

A vád szerint Simon Gábor 2008 és 2012 közötti jövedelemként vagyonnyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban kizárólag az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel, holott más országban nyitott bankszámláin ismeretlen forrásból százmillió forintnál is magasabb összeget helyezett el különböző valutában.

Később Simon Gábor és K. J. másodrendű vádlott különböző időpontokban hamis bissau-guineai útlevelet készített, amelynek felhasználásával különböző bankfiókokban újabb számlákat nyitott és azokon jelentősebb pénzösszegeket helyezett el.

Simon Gábor ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények, a másodrendű vádlott ellen felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség.

A büntetőper első, szerdai tárgyalásán a vádirat ismertetését követően a vádlotti vallomások következhetnek.
   

Választást nyert vele a Fidesz

Az ügyről szóló első hírek 2014-es választások előtt két hónappal, februárban láttak napvilágot. Ezek szerint Simon Gábor több száz millió forintot tart egy bécsi bankszámlán, melyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitottak számlát, amelyen szintén milliók vannak. Sajtóhírek szerint Simon Gábor 2014. március 10-ei őrizetbe vételét megelőzte a Welsz Tamás vállalkozónál tartott házkutatás.

 

Március 12-én Simon Gábort a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Welsz Tamás néhány nappal később egy rendőrautóban meghalt, miközben kihallgatásra vitték.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) idén márciusban emelt vádat.

[[nid:190432]]

Simon Gábor az eljárás során befizette az államkasszába a hiányzó összeget. Ezzel kapcsolatban Keresztes Imre márciusi sajtótájékoztatóján azt mondta:

"a bűncselekménnyel okozott hátrány megtérítése a büntetés korlátlan enyhítését is lehetővé teszi a bíróság számára",

ám az ügyészség szerint letöltendő szabadságvesztés indokolt az eset tárgyi súlya miatt.

Véletlen lenne?

Simon Gábor esete ismét felvetette az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatainak és a valóságnak a viszonyát, ám hiába próbál a Jobbik szigorítani a rendszeren, kezdeményezéseit a Fidesz minduntalan lesöpörte az asztalról.