Amnesztiát kaphatnak a 2006-2010 közötti politikai elítéltek

"Igazságot és amnesztiát nyerhetnek azok a honfitársaink, akik az alkotmányos hatalmával súlyosan visszaélő Gyurcsány-kormány ellen mentek utcára."

Toroczkai kifejtette: az '56-os forradalom után hét esztendővel még Kádár Jánosék is általános közkegyelemben részesítették a szabadságharc résztvevőit, 2006 kapcsán azonban tíz év után, az "állítólagos demokráciában" hiányzik ez a szükséges lépés.

A Jobbik alelnöke utalt rá, hogy a Fidesz most ezt pótolhatja, ha elfogadja a Jobbik által az Országgyűlésnek benyújtott, amnesztiára irányuló törvényjavaslatot.

Toroczkai szerint 2006-ban a "megbomlott államrend idején" az utcára vonulók "alapvető politikai szabadságjogaikat gyakorolták" és a politikai ellenállás jegyében szálltak szembe "a hatalmával rendszeresen visszaélő, a jogot, a törvényeket lábbal tipró kormányzattal szemben".

A legerősebb ellenzéki erő politikusa kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc és az akkori hatalom emblematikus alakjai mai napig szabadlábon vannak és méltó büntetésük töltése helyett ma is aktív politikai szerepet játszanak és a sok esetben Brüsszelből küldött millióikat számolgatják.

Toroczkai felidézte: a Budaházy-ügy 17 vádlottjára elsőfokon összesen 125 év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, amellyel magánemberként még az igazságügyi bizottság fideszes tagja, Répássy Róbert sem értett egyet. Bár tartózkodásukkal nem hagyták jóvá a Jobbik által beterjesztett, amnesztiára irányuló határozati javaslatot, Répássy közölte: konkrét törvényjavaslatot várnak a párttól, ezért született a mostani jobbikos beadvány.

Közkegyelemre irányuló törvényjavaslat jöhet a Budaházy-ügyben

Nem ment át, de nem is utasították el a Budaházy-ügy kapcsán benyújtott jobbikos határozati javaslatot az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának szerdai ülésén. A Jobbik egy új törvényjavaslat benyújtását ígéri. Délelőtt Budaházy és társai előzetesbe helyezése és az ügyükben meghozott elsőfokú ítélet ellen demonstráltak a parlament mellett.

"Szeretnénk, ha ezt az amnesztiajavaslatot most elfogadná az országgyűlés nemzeti érzelmű többsége"

- mondta el Toroczkai.

A törvényjavaslat első, legfontosabb paragrafusa

(1) Nem indítható, illetve nem folytatható büntetőeljárás a 2006 október 25. és a 2010-es országgyűlési választás közötti időszakban a Magyar Köztársaság területén alapvető politikai szabadságjogok gyakorlásával, valamint a politikai ellenállással összefüggésben a polgárok által elkövetett és különösen az országgyűlés Emberi Jogi Kisebbségi, Civil és Vallásjogi Bizottsága által 2010. december 8-án elfogadott részjelentésben megjelölt események kapcsán a polgárok által kifejtett tevékenységgel elkövetett, a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény szerinti közbiztonság, személy, illetve vagyon elleni, valamint a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény szerint is büntetendőnek minősülő ilyen bűncselekmények miatt.

Toroczkai hangsúlyozta: ez az amnesztia nem pusztán a Budaházy-ügy vádlottjaira, hanem mindazokra a magyar hazafiakra is vonatkozik, akik 2006 október 25. és a 2010-es választások között, alapvető politikai szabadságjogaikat gyakorolva kiálltak a jogtipró hatalom ellen.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a közkegyelem valószínűleg több száz embert fog érinteni.

Toroczkai nem adja fel: közkegyelmet harcolna ki Budaházyéknak

Toroczkai emlékeztetett, hogy ahogy a Budaházy György és a 17 további vádlott bírósági tárgyalása után, valamint szeptemberben, az általa szervezett Markó utcai tüntetésen is megígérte, el fogja érni, hogyközkegyelemre irányuló törvényjavaslat kerüljön az Országgyűlés elé.Legutóbb, amikor az ezzel kapcsolatos határozati javaslatról tárgyalt a parlament Igazságügyi bizottsága, Répássy Róbert fideszes képviselő azt mondta, hogy ő maga sem értett egyet az első fokú ítélettel, amely 125 év fegyházzal sújtotta a hazafiakat.