Anti-jobbikos kurzus az ELTE-n

György Péter attól akarja megóvni a hallgatókat, hogy "politikailag bolondok" legyenek - vagyis jobbikosok. 

Legalábbis egy normális országban biztosan így lenne. Az ELTE BTK kari tanácsa úgy döntött, antirasszista kurzust indítanak. Az öteltgazda, György Péter az mno-nak elmondta: céljuk, hogy a világnézetünk alapjai, tudományos szocializmus "értelmiségképző tantárgycsomaggal" előzzék meg, hogy a bölcsészek "politikailag bolondok" legyenek. Ha valaki azt hinné, hogy ez alatt az elmezavar alatt a nácizmust, rasszizmust, vagy úgy általában bármilyen ideológiát ért, az téved. A tanár úr ugyanis ennél lényegesen világosabban fogalmaz. Úgy véli, 
"a Jobbik egy tehertétel a bölcsészkar életében."
A tantárgyat pedig azért fogják bevezetni, hogy a fiatalokat "felvértezzék" a radikális párt üzeneteivel szemben. 
 
Na, akkor tisztázzunk néhány dolgot. 
 
Ha az ELTE vállalja, hogy Magyarország első egyeteme lesz, ahol 1989 után vegytisztán ideológiai tantárgyat vezetnek be (a pázmányos kötelező holokauszt oktatás legalább történelmi témájú tanegység lesz), akkor az elég nagy baj. De ilyenre sajnos számos példa van Nyugat-Európában, az amerikai egyetemek egy része meg valóságos ideológiai átnevelő tábor, ahol már a liberális tanárokat fenyítik a még liberálisabb hallgatók, ha politikailag nem eléggé hiperkorrektek. Szóval gáz ez is, de legalább tudjuk, honnan van a bátorító minta.
 
De hogy György Péter hogyan veheti annyira lazára a figurát, hogy flegmán belemondja a diktafonba, hogy egy egyetemi kurzus
nyíltan pártpolitikai célokat szolgál,
az számomra rejtély. Ennyire ordenáré gesztust még senki sem engedett meg magának. És a legszebb, hogy ezek után a kétszínűség országos rekordját megdöntve még azt is hozzáteszi, hogy "a világnézetébe senkinek sem szeretnénk beavatkozni". "Csak" abba, hogy ki hova, illetve hova ne szavazzon. És ez az a határ, amit senki nem léphetne át egy valódi jogállamban. 
 
György Péter megtette. Mert azt gondolja, hogy megteheti. Hogy a demokrácia és a szabadság védelmének zászlaját lengetve ma Magyarországon egy mozdulattal le lehet húzni a wc-n a demokráciát és szabadságot. Ennél csak egy nagyobb baj van: hogy ebben az egyben nem téved.