Arabista professzor, Orbán barátja - ő lehet a következő köztársasági elnök

Portálunk úgy tudja, jelen állás szerint a pozíció várományosa Maróth Miklós, orientalista, egyetemi tanár.

 
 
Míg a sajtó nagyobb része továbbra is Balog Zoltánt és Kövér Lászlót tartja az egyik fő esélyesnek, portálunk úgy tudja,
 
jelen állás szerint a pozíció várományosa Maróth Miklós
 
Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus, arabista, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja.
 
Maróth neve pletykaszinten már korábban is felmerült, maga az érintett is nyilatkozott ezzel kapcsolatban a Heti Válasznak. Mint mondta, maga is hallott már híreket esetleges jelöltségéről, de hivatalos felkérést nem kapott.
 
Az Alfahír értesülései szerint Maróthot maga Orbán Viktor szeretné a Sándor-palotában látni.
 
A miniszterelnök úgy érzi, a csúfosan megbukott Schmitt Pál és a környezetvédelmi konferenciákra járkáló, sokak által súlytalannak tartott Áder János után jól kommunikálható váltás volna a nemzetközileg ismert tudós megválasztása.

Jóbarátok

Maróth Miklós személyesen is jó kapcsolatot ápol a miniszterelnökkel: fia, Maróth Gáspár az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor személyes tanácsadója, 2000–2001-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács titkára, majd 2001 és 2003 között az Országos Népegészségügyi Program vezetője volt, jelenleg a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.
 
Orbán őt és édesapját magával viszi az összes közel-keleti útjára, és hívja olyan tárgyalásaira is, amelyek az érintett térségek képviselőivel zajlanak.
 
Szintén lényeges Maróth Miklós feleségének személye, Jeremiás Éva is. Iranista nyelvész. "A világ egyik vezető iranistája, ha nem az első. Ő és férje Egyiptomtól Azerbajdzsánig ismernek mindenkit" - árulta el forrásunk.
 
Orbán választása állítólag ezért is esett Maróthra: a folyamatos és egyre inkább veszélyes nemzetközi menekültválságban felbecsülhetetlen értékű a kapcsolatrendszerüket a magyar diplomácia szolgálatába állíthatná az új elnöki házaspár.
 
A szakértő ráadásul az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a kormányközeli sajtóban. A korábban a keleti nyitás mellett kiálló professzor többek közt a Pesti Srácoknak és a Magyar Időknek is hangzatos kijelentésekkel teli interjúkat adott az iszlám és a bevándorlás veszélyeiről, a muszlimok integrációjának lehetetlenségéről, és Orbán Viktor kiváló migránspolitikájáról, ami minden bizonnyal sokak számára szimpatikussá teszi a szakembert.

Pálinkás szembeszáll?

Pálinkás Józsefnek, az MTA volt elnökének és az első Orbán-kormány oktatási államtitkárának, majd miniszterének neve még 2012-ben vetődött fel Áder lehetséges utódaként. Maróthtal az őket jól ismerő forrásaink szerint legendásan rossz kapcsolatot ápolnak. 2014-ben Pálinkás helyére Lovász László matematikust választották meg az MTA új elnökének, aki egyes hírek szerint egyértelműen a volt elnök embere. Forrásaink elmondása szerint bár a világ egyik legnagyobb matematikusáról van szó, intézményvezetői képességei nem a legjobbak, a rossz nyelvek szerint Pálinkás épp ezért lobbizott mellette, hiszen így a háttérből valójában még mindig ő irányítja az akadémiát. Lovász az MTA elnökválasztásán épp Maróth Miklóst előzte meg.
 
Úgy tudjuk, Maróth esetleges államfői kinevezésének hallatán Pálinkás "beizzította a kapcsolatait", ugyanis ő szeretne lenni a következő köztársasági elnök. Hogy Orbán Viktor álláspontja megváltoztatható-e az ügyben, az erősen kérdéses, tény ugyanakkor, hogy Pálinkás kiváló kapcsolatot ápol több fideszes vezetővel, köztük Lázár Jánossal is.