Átvette a HÉV-et a fővárostól a MÁV

Zökkenőmentesen vette át a HÉV-et a fővárostól a MÁV-csoport, a BKV Zrt. és a HÉV-ágazat szétválása rendben lezajlott - jelentette be Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: a Budapesti Helyiérdekű Vasút Zrt. (BHÉV) a MÁV-csoport teljes jogú tagjává válik, ami szerinte kiváló fejlődési lehetőségeket teremt a BHÉV számára, és kedvező a vasúttársaságnak is, mivel az így 2017-ben a budapesti elővárosi térségben bejáratott, utasbarát szolgáltatást nyújtó leányvállalattal bővül.

Egyes szakértői vélemények szerint ugyanakkor a MÁV nehezen birkózhat meg a feladattal, lévén nincs tapasztalata az 5-10 perceként közlekedő HÉV-ek üzemeltetésében. Az évente 74 millió utast szállító BHÉV infrastruktúrája rendkívül leharcolt, mind a pálya, mind a szerelvények tekintetében, utóbbiak átlagéletkora már 40 év fölött van.

Nincs konkrét felújítási terv

Feldmann Márton, a BHÉV Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a következő években egyelőre az értékcsökkenésnek megfelelő beruházási forrásból gazdálkodik a cég, a pénzből elsősorban a pályasebességet tartják fenn és a menetrendszerű közlekedést. Mint mondta: korábban a BKV-ban kidolgoztak egy komplex felújítási, beruházási programot, mintegy 100 milliárd forint értékben. Hozzátette: konkrét beruházási tervek azonban még csak rövid távon vannak, mivel ennek finanszírozási forrásairól egyeztetni kell a tulajdonossal és a közszolgáltatás megrendelőjével.

Mint azt korábban megírtuk: a főváros azért adta át az államnak az elővárosi közlekedést lebonyolító HÉV-eket, mert keveselte az azért kapott állami normatívát. Ezt már csak azért is megtehette, mert a fővárosnak nem feladata a közigazgatási határain kívüli közlekedés finanszírozása. Az átadás-átvétel körül nagyon sok kérdőjel fogalmazódott meg korábban, így például nem tudni, mi lesz a sorsa a városhatáron belül közlekedő H7-es (csepeli) HÉV-nek, illetve azt, hogy mikor kötik össze a 2-es metrót a gödöllői HÉV-el.

Több százezer ember közlekedése kerülhet veszélybe - teljes a bizonytalanság a HÉV-ek körül

Kevesebb, mint egy hónap van hátra a Budapesti Helyiérdekű Vasút (BHÉV) Zrt. megalakításáig, de HÉV-es forrásokból úgy tudjuk, egyelőre több a kérdőjel, mint a megoldott probléma. HÉV-es forrásokból úgy értesültünk: gondok vannak a dolgozók munkaköri leírásával, bérezésével, egyelőre nem tudni arról, mi lesz a csepeli HÉV sorsa, ahogyan kérdőjelek övezik az alkalmazott tarifákat, vagy épp a bevételek és költségek elosztását is.