Még az idén előrehozott választások lesznek Ausztriában

A kormánykoalíció megbukott. Az FPÖ szerint „a Kern-show a végéhez közelít”.

„Nem szabad úgy tenni, mintha ezt nem akarnánk tudomásul venni” - jelentette ki vasárnap délelőtt az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, utalva pártja és a kisebbik koalíciós erő, a konzervatív néppárt (ÖVP) közötti megromlott kapcsolatra. Kern azt is mondta: minden bizonnyal előrehozott választás lesz Ausztriában még idén ősszel.

A kancellár leszögezte: tovább kívánja kormányozni az országot, hogy az utolsó hónapokban még megvalósítsa a kormányprogramot. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kisebbségi kormányzást nem tekinti életképes opciónak.

„Ausztriát nem fogom a káoszba taszítani”

- válaszolta arra a kérdésre, hogy a néppárti miniszterek elbocsátását kéri-e az államfőtől. Kern szerint még egyeztetésre van szükség, melyik miniszter akar egyáltalán a kormányban maradni. De azt hozzátette: amennyiben az ÖVP reformokat akar, akkor az SPÖ mellé áll.

„Következetesen dolgozzuk végig a nyarat és azután foglalkozzanak a választási kampánnyal”

 - fogalmazott.

A kancellár szerint az elmúlt időszakban az SPÖ taktikai okokból már több alkalommal felmondhatta volna a koalíciós kormányzást, azonban ezt az ország iránti felelősségvállalása miatt nem tette.

Kurz jöhet Mitterlehner helyére, de feltételei vannak

Vasárnap délután a kisebbik koalíciós partner, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöksége megválasztja új elnökét a lemondott Reinhold Mitterlehner helyébe.

Mitterlehner osztrák alkancellár szerdán jelentette be, hogy lemond minden tisztségéről. A döntését azzal indokolta, hogy lehetetlen volt ugyanabban a felállásban „kormányzati munkát végezni és egyúttal ellenzékként is dolgozni”, így „levonta a megfelelő konzekvenciát”.

A poszt várományosa Sebastian Kurz külügyminiszter pénteken az előrehozott választás mellett állt ki.

Az APA osztrák hírügynökség szombaton a külügyminiszter környezetére hivatkozva azt írta: Kurz hét feltétellel vállalná el pártja vezetését, melyek közül az első, hogy az ő személyes felelőssége legyen a párt választási listájának összeállítása, nem pedig a pártelnökség határozata alapján, ahogyan ez eddig történt.

Kurz ezenkívül követeli, hogy önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkár személyét, valamint kormányzati csapatát, ne a pártelnökség határozata alapján, mint eddig történt. Szabad kezet kér ezenfelül bármilyen összetételű koalíciós tárgyalásokhoz, és a párt tartalmi vezetését is magának követeli. Kurz ahhoz is ragaszkodik, hogy a pártelnökség írásban kötelezze magát arra, hogy ezeket a módosításokat a párt alapszabályában is rögzítik.

FPÖ: Itt az ideje Ausztriát megóvni a további károktól

A közvélemény-kutatások népszerűségi listáját vezető Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint hiteltelen, hogy Christian Kern a koalíció kudarca után is tovább akar kormányozni.

„A Kern-show a végéhez közelít”

nyilatkozta szombaton Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára, aki szerint a szociáldemokrata kancellár az elmúlt egy évben szinte kizárólag politikai színjátékkal foglalkozott a kormányzás helyett. Kickl szerint „itt az ideje megóvni az országot a további károktól, amit a teljesen megosztott koalíció okozna”. A főtitkár teljességgel „hiteltelennek és cinikusnak” nevezte, hogy Kern tovább akar kormányozni, az ÖVP-nek felajánlott „reformpartnerségre” pedig azt mondta, csak egy „politikai blabla”.

Pénteken Heinz-Christian Strache pártelnök sokadjára bírálta a Facebookon Sebastian Kurzot, aki szerinte a nagykoalíciós kormány számtalan káros döntéséért felelős, illetve integrációs miniszterként teljes kudarcot vallott.

„Ma Ausztriában több a bevándorlás, ellentársadalom, integrációs probléma, politikai iszlám és radikális iszlamizmus, mint korábban bármikor”

 – írta a közösségi oldalán.

 Strache többször is bírálta Kurzot, amiért szerinte hiteltelenül lopja el az FPÖ követeléseit.