Az Egyesült Államok egyelőre biztosan nem adja ki Gülent Ankarának

Washingtont eddig nem győzték meg azok az Ankara által előterjesztett bizonyítékok.

A török kormány az amerikai Pennsylvania szövetségi államban élő Gülent teszi felelőssé a július 15-i meghiúsult puccskísérletért, és kiadatását követeli. Csütörtökön egy isztambuli bíróság letartóztatási parancsot adott ki a hitszónok ellen.

Gülen pénteken bírálta a török igazságszolgáltatást, amely szerinte nem független. "Bizonyított tény, hogy a török igazságügyi rendszer nem független, így ez a letartóztatási parancs csak egy újabb példa arra, hogy (Recep Tayyip) Erdogan (török) elnök a tekintélyelvűség irányába halad, és távolodik a demokráciától" - fejtette ki rövid közleményében a hitszónok. Mint emlékeztetett, ő már több ízben is elítélte a puccskísérletet, amelyről egyáltalán nem volt tudomása, és nem játszott benne semmilyen szerepet.

A török kormány eddig négy dossziét küldött Gülennel kapcsolatban Washingtonnak. A török kormány képviselői az amerikai lapnak ugyanakkor most azt mondták, hogy még nem ismertették az összes bizonyítékot, és a következő hetekben újabb dokumentumokkal állnak elő.

A Gülen kiadásáról szóló végleges döntést John Kerry amerikai külügyminiszter hozza majd meg. A The Wall Street Journal beszámolója szerint még hónapokig elhúzódhatnak az üggyel kapcsolatos tárgyalások. A július 15-i események nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.