Az ENSZ emberi jogi főbiztosa bírálta Trumpot – Moszkva tiltakozik

Meglehetősen szokatlan lépésre szánta el magát az orosz vezetés.

Ez az intézkedés a hírügynökség szerint rávilágít az amerikai republikánus elnökjelölt és Moszkva szokatlan kapcsolatára. Ugyanakkor nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Trump kereste volna Oroszország támogatását vagy egyáltalán tudott az ENSZ emberi jogi főbiztosa bírálatáról.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete egy demarsot (szóbeli jegyzéket) adott át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak egy magántalálkozójuk alkalmával szeptember 13-án - mondta az esetet ismerő három diplomata. Szerintük Csurkin "vehemensen" tiltakozott Zeid clevelandi és hágai beszéde ellen, amelyekben bírálta az általa populistának tartott politikusokat, különösen Trumpot és egy sor európai politikust is.

Egy clevelandi egyetemen tartott beszédében a főbiztos áprilisban azt mondta az akkor még elnökjelölt-aspiráns Trumpról, hogy

néhány hónappal ezelőtt (...) lelkesen támogatta a kínzást és az elviselhetetlen fájdalom okozását az információszerzés érdekében.

Trump korábban többször kijelentette: ha őt választják az Egyesült Államok elnökévé, utasítást ad a 2009-ben betiltott, és a nemzetközi jog szerint is kínzásnak minősülő kihallgatási technika, a vízbefojtás szimulálásával tartott kihallgatás (waterboarding) újbóli bevezetésére.

A republikánus elnökjelölt emellett többször is méltatta beszédeiben Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ígérve, hogy megválasztása esetén szorosabbá fűzi Moszkva és Washington kapcsolatait.