Az Erste 15%-a a magyar államé

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly február 9-én jelentette be a Parlamentben, hogy a magyar állam és az EBRD tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. Akkor jelentette be azt is, hogy a megállapodás értelmében a kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az idén május 5-én sajtótájékoztatón jelezte, hogy az árról a szerződés aláírásáig nem nyilatkozik, de mint akkor fogalmazott, a magyar kormány jól képviselte az adófizetők érdekeit, az Erste Bank pedig a részvényesekét, így mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot sikerült kötni. A miniszter arról is szólt, hogy a kormány az aláírást követő 3-4 hónapon belül megkapja a részesedést.

Varga Mihály kérdésre válaszolva akkor elmondta: a tulajdonszerzés nem a korábban tervezett tőkeemeléssel, hanem részesedésvásárlással valósul meg a kormány ugyanakkora összegért vásárolja meg az Erstétől 15 százalékos tulajdonrészt, mint az EBRD - mondta a miniszter.  

 Varga Mihály leszögezte: az Erste magyar leánybankjában a 15 százalékos tulajdonrész megvásárlása hozzájárul ahhoz, hogy tovább erősödjön az egyik legnagyobb magyarországi bank és a kormány közötti bizalom. Az Erste elkötelezte magát amellett, hogy hosszú távú, kiszámítható partnere legyen a magyar gazdaságnak és a kormánynak, mert vállalta: 550 millió euróval növeli a magyarországi hitelezést több területen - mondta a miniszter.    

Varga Mihály közölte: nem tervez további banki tranzakciókat a kormány, azonban nem zárja ki a lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezdjen akvizíciókról, figyelembe véve a befektető speciális szempontjait, ahogy az MKB és a Budapest Bank esetében történt.

Az elfogadott adótörvények szerint a bankadó 2017-ben és 2018-ban az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után az ideivel megegyezően 0,15 százalék, az e feletti összegre azonban az idei 0,24 százalékról 0,21 százalékra mérséklődik. Változik az adó alapja is, január elsejétől nem a 2009. évi módosított mérlegfőösszeg alapján, hanem adóévet megelőző második adóév módosított mérlegfőösszegének alapján kell megállapítani az adót. Az idei, 2016-os költségvetés 79,2 milliárd forint bevétellel számol ebből a forrásból, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat  66,5 milliárd forint bevételt vár a pénzügyi szervezetek különadójából.

 A pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadójából 2015-ben 149,6 milliárd forint, 2014-ben 148,6 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.

Az Erste Bank Hungary tavalyi mérlegfőösszege 1924 milliárd forint volt, 2015-ben még 18,5 milliárd forintos vesztességgel zárta az évet a bank.
    Az idén április elején az MTI-nek adott interjúban Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta: "megteremtettük a feltételeit a növekedésünknek, illetve annak, hogy 2016-ban végre nyereségesek legyünk, optimizmusunkat alátámasztja a folyamatosan javuló üzleti környezet, illetve a bankadó újbóli csökkentése is 2016-tól".