Az ISIS szép csendben átcsempészi magát Líbiába

A Deutsche Welle információi szerint az amerikai hadsereg afrikai vezetősége aggódik, amiért az ISIS által kontrollált területeken megduplázódott, és ezzel nagyjából 6000 főre nőtt a terrorista kontingens létszáma az elmúlt év során.

David Rodriguez, a térségben állomásozó amerikai erők főparancsnoka biztató jelnek nevezte, hogy a helyi milíciák megpróbálják kiszorítani a térségből az Iszlám Államot, ám a különböző érdekkörök közötti politikai és egyéb jellegű viszálykodások lehetetlenné teszik a dzsihadistákkal szembeni egységes fellépést.

Bengáziban, Dernában és Szabratában is sikeresen visszaverték az iszlamisták offenzíváit, és az eddigieknél jobban megnehezítették számukra a líbiai jelenlétet, ami mindenképp biztató

, mondta el a parancsnok.

Líbiában a terroristák legnagyobb lépéshátránya, hogy eddig képtelenek voltak olyan szinten maguk mellé állítani a helyi lakosságot, mint ahogy azt Szíriában tették. Emiatt maradt el a villámgyors terjeszkedés, hiszen a líbiaiak többsége idegen megszállókként kezeli a többségében szír, iraki, afgán és egyéb szedett-vedett szélsőségesekből álló szervezetet.

"Nem állnak mellettük helyi emberek, akik annyit tudnának Líbiáról, mint Irakban, vagy Szíriában tudtak az ottaniak. A líbiai nép teljesen máshogy viszonyul a külföldiekhez, aminek meg is van a látszatja"

- fűzte hozzá Rodriguez.

Ennek ellenére a létszámnövekedés azt jelenti, hogy az ISIS kezdi életbe léptetni azt a B tervet, ami nyílt titokként a köztudatban kering egy ideje: ha Szíriában és Irakban túl forró lesz a talaj, egyszerűen átteszik a székhelyüket Líbiába, és ott folytatják elmebeteg kalandjukat.

Ám egyelőre úgy néz ki, túl optimistán ítélték meg a helyzetet, és nem csupán azért, mert a szír hadsereg sikeres hadműveletei nyomán egyre nehezebb lesz észrevétlenül kijutni az ottani konfliktuszónából.