Az orosz légierő kemény leckét adott az an-Nuszra Front dzsihadista harcosainak

Orosz légicsapások törték meg az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front dzsihadista szervezet nagyszabású támadását Aleppó térségében.

Az an-Nuszra Front tüzérségi előkészítést követően mintegy 1500 fegyveressel, három harckocsival és 20, nagykaliberű gépfegyverrel felszerelt gépkocsival indított támadást Aleppó Asrafíja és es-Sabábi kerületeiből a kurd milíciák állásai ellen Sejk-Makszúd kerületben.

A támadásban 18 polgári lakos vesztette életét, köztük gyerekek, illetve a kurd milícia 11 katonája is. A helyzet kiéleződése miatt - légi felderítést és a célpontok pontos koordinátáinak meghatározását követőn - az orosz légierő harci repülőgépei csapásokat mértek a dzsihadistákra, megtörve támadásukat - derül ki a közleményből.

Oroszország március közepén szíriai kontingensének csökkentését jelentette be. Vlagyimir Putyin elnök mindazonáltal kijelentette, hogy Szíriában "a kitűzött feladatok megoldásához elegendő" orosz katonai erő maradt. Hozzátette: bár ezt Oroszország nem szeretné, néhány óra alatt képes megerősíteni a szíriai erőit. A Szíriában maradó orosz egységek feladata a tűzszünet betartásának felügyelete és az országon belüli politikai párbeszéd feltételeinek biztosítása.

Az orosz-amerikai megállapodás alapján február 27-én létrejött szíriai tűzszünet - amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatban támasztott alá - nem terjed ki a világszervezet által is terrorszervezetnek minősített Iszlám Államra és an-Nuszra Frontra.