Az összes EU-tagállam elfogadta a CETA-t, hamarosan aláírják

Az EU mind a 28 tagállama hivatalosan jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt alkotó dokumentumok összességét.

Fico nagy örömmel tette a bejelentést, szerinte ez mérföldkő az EU gazdaságpolitikájában.

Mint ismert, az egyezmény elfogadását két hétig feltartóztatta a Belgium részét alkotó Vallónia parlamentje, de pénteken ez a testület is megadta a támogatását, miután garanciákat kapott az aggályait illetően.

Az Európai Unió huszonhét tagállama már korábban is kész volt aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége volt Vallónia beleegyezésére. Sokan azzal vádolták a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokra használja fel a vétójogát.

Előzmények erre:

Bíróság elé kerül a CETA, csak így írják alá azt a vallonok

Megszavazta az Európai Unió és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatását a vallon parlament pénteken, írta az MTI. Komoly feltételeket sikerült kiharcolni, a befektetési bírósági rendszert a belgák az Európai Unió Bírósága (ICS) elé viszik. Ha a testület megállapítja, hogy az ellentétes az európai jogszabályokkal, a CETA gyakorlatilag érvényét veszíti.

Oda Magyarország nemzeti önrendelkezése - aláírják a CETA-t

Sajtótájékoztatóján Charles Michel kijelentette, a CETA nagyon fontos a vállalatok, a gazdaság számára. Didier Reynders külügyminiszter pedig jogosnak nevezte a szerződéssel kapcsolatos korábbi vallon aggodalmakat.Később Paul Magnette vallon kormányfő is megerősítette, hogy egyezségre jutottak.Tető alá hoztuk a megállapodást, amelyet megküldünk az uniós intézményeknek és az európai partnereinknek.