TB-kálvária nehezíti a babaváró támogatás igénylését

TB-kálvária nehezíti a babaváró támogatás igénylését

Több mint egy hét, mire megérkezik a helyes igazolás.

Csak július közepétől kapnak egységes társadalombiztosítási igazolást a babaváró hitelt igénylők. A július 1-jétől igényelhető támogatás esetén a TB-jogviszony igazolására

korábban olyan dokumentumot kaptak, amely nem felelt meg a banki elvárásoknak.

Az új, immár helyes igazolás kikérése újabb nyolc napba telik, mert az a közigazgatási eljárás során új igénylésnek felel meg. Ehhez jön még jó pár nap, amíg a posta kézbesíti az iratot. Ez elsősorban azoknak jelent problémát, akiknek hamarosan érkezik a gyermekük.

A Bank360 érdeklődésére a pénzintézetek azt mondták, jelentős az érintettek száma.

Több ezren vannak, akiknek hiánypótlásra van szüksége,

ám ezen ügyfelek igénylését nem utasítja el a bank, hanem az új TB-igazolás leadásával folytatható a már megkezdett hitelfelvétel – írja a pénzintézeti szakportál. Ez azt jelenti, hogy

az ügyfél szempontjából a hitel felfüggesztésre kerül, nem kell újabb igénylést leadni,

kizárólag a helyesen kiállított igazolást kell leadni. Vagyis ha időközben megszületik a baba, az igénylés benyújtásának dátuma nem módosul.

Megemlítik, van olyan pénzintézet is, amely segítséget próbált nyújtani az ügyfeleknek a pótlás során felmerülő ügyintézésben is, ám adatvédelmi okok miatt az új igazolást csak az igénylő kérheti ki.

A Bank360 felhívja a figyelmet, hogy az immár egységes TB-igazoláson mindenképpen szerepelnie kell ennek a mondatnak:

Az egészségbiztosítás nyilvántartásában a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltételeknek – a 4. § (2) bekezdés szerinti követelmények figyelembevételével – megfelel.