Balog Zoltán válthatja Áder Jánost az államfői poszton

Már Orbán Viktor sem akarja, hogy Áder még egy ciklust kitöltsön.

A lap szerint Áder János úgy készül, hogy 2017 májusa után, ha lejár a ciklusa, már nem lesz köztársasági elnök. Egyébként is úgy tervezte, hogy csak egy ciklusra vállalja el a megbízást.

Az atv.hu információi szerint a miniszterelnök a közelmúltban találkozott Áder Jánossal a Sándor Palotában. A megbeszélésen bizonyára szóba kerülhetett a jövő májusban esedékes államfőválasztás. Orbán sokáig szerette volna, ha Áder még egy ciklust betölt, de úgy tűnik, hogy már nem így gondolja. A kapcsolatuk már nem a régi, Schmitt Pállal ellentétben Áder több esetben nem volt hajlandó asszisztálni a kormány sok vitát kiváltó döntéseihez. Több törvényt is visszaküldött megfontolásra az országgyűlésnek.

Balog Zoltán lehet az utód

Balog Zoltán lehet Áder János utóda az államfői székben – tudta meg szintén az atv.hu egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati politikustól. A lap szerint Balog Zoltán személyét illetően csak az okozhatott bizonytalanságot, hogy a rendszerváltás óta kizárólag katolikus államfők – Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László – trónoltak a Sándor Palotában. Balog Zoltán pedig református lelkész.