Belebukhat a földügyekbe Fazekas Sándor?

Mint megírtuk, a lap szúrópróba szerűen kiválasztott, árverésre bocsájtott földek adatait hasonlította össze a közhiteles földhivatali bejegyzésekkel, és kiderült, hogy a nagy értékű földek esetében eltértek - pontosabban fogalmazva - hosszabb bérleti időtartamok szerepeltek a hirdetményekben.
 
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerint azonban
számtalan olyan állami földterület van, amelyre vonatkozó haszonbérleti szerződés még nem járt le, de az NFA már korábban megpályáztatta egy újabb 20 éves időszakra. Hozzáteszik: a közhiteles földhasználati nyilvántartás értelemszerűen csak az éppen hatályos földhasználati adatokat tartalmazza. Így tehát az, aki 2017-től lesz egy állami terület bérlője, nem tud már most bejelentkezni 20 évre a nyilvántartásba. Ezt csak a kontraktus hatálybalépésekor, illetve a saját birtokba lépésekor tudja megtenni.

Átlátható, ugye?

Tehát, a licit során az általunk megvásárolt földterületen még a jövőben fog hatályosulni egy újabb bérleti szerződés is, amely jelenleg még nem is létezik, hiszen nincsen bejegyezve. 
 
S ez az újabb tény csak újabb perekhez vezethet, a semmiből előbukkanó legújabb bérlők és az új földtulajdonosok között.
 
Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa többek között ezért követeli az árverések leállítását, míg a nemzeti párt feljelentést is tett az ügyben.

Ám a pikáns rész, csak ezután jön.

Ugyanis a lapnak nyilatkozó politológusok szerint valakinek már távoznia kellene a Földművelésügyi Minisztériumban betöltött posztjáról; a vezéráldozat egyike Bitay Márton Örs, földügyekért felelős államtitkár - akit egyszer már elmarasztalt a bíróság -, a másik pedig maga a tárcavezető lehet. Csakhogy Fazekas Sándor nagy túlélő (a Kiss Szilárd-ügytől kezdve, a nemzeti parkokon át, Hungária Értékpapírig bezárólag, számos esetet megúszott), ennek ellenére az mno.hu mégis megnevezte esetleges utódját, Győrffy Balázs személyében, aki fideszes országgyűlési képviselőként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetője is.