Betelt a pohár: feljelentések, vizsgálatok indulnak a Fidesz haveri körével szemben

Célkeresztben: Mészáros Lőrinc, L. Simon László, Győrffy Balázs, Tiborcz István, és Fazekas Sándor.

Sallai Róbert Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője lapunknak elárulta, hogy igazából nincs hírértéke annak, amit mond, hiszen már mindenki számára egyértelmű,

a Fidesz lop, saját érdekei szerint alkot jogszabályokat, és ezekre már korábban figyelmeztetett az ökopárt.

Mint ismert, Mészáros Lőrinc és családi köre 2 milliárd forint értékben, majd 1400 hektárnyi földterülethez jutott az árveréseken.

Sallai Róbert Benedek ezzel kapcsolatban elmondta:

az LMP továbbra is szorgalmazza az "összeszámítási kötelezettség" bevezetését, azaz, ha egy családban három gyerek van, akkor ne lehessen mindháromnak fejenként 300-300 hektárra pályáznia, így elősegítve a birtokkoncentrációt.

Ezt Sallai pártja korlátozná.

L. Simon László sportos, fitneszedző felesége által megvásárolt igen értékes földterület is kivágta a biztosítékot a társadalom és az ellenzék körében, s nemcsak azért, mert

ebben az esetben jól választott az asszony.

Ugyanis a hölgy csak azért vehette meg 21 millió 250 ezer forintért a 34,4 hektárt, mert azt mindössze 617 ezer forintért árulta a Nemzeti Földalapkezelő, miközben a piaci ár két millió forint körül mozog.

Az LMP a megdöbbentő értékbecslés ügyében rendőrséghez fordul.

Győrffy Balázs, az Agrárkamara fideszes vezetője (NAK), a földárverések egyik arca pedig ékes bizonyítékul szolgált arra, hogy nemcsak Andy Vajna esetében működik a személyre szabott jogalkotás.

Sallai hangsúlyozta,

nem akarja megvédeni a Fidesz által korábban megkötött bérleti szerződéséket (vö.: "piszkos tizenkettő - a szerk.), ugyanakkor a nagyobbik kormánypártot az elmúlt öt évben nem érdekelte, hogy a bérlők ezzel veszteséget okoznak az államnak. A jogszabály - alaptörvény-ellenes megváltoztatása - csak azért válhatott oly fontossá Győrffy Balázs számára, mert maga is aranykoronként 580 forintért bérelt földet vásárolt.

Az LMP ebben az esetben a képviselő és az általa benyújtott – Magyar Zoltán (Jobbik) szerint gazdálkodó ellenes – jogszabály közti összeférhetetlenséget vizsgálná meg.

 

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy minden érv egyszerű hazugság, amivel ezt a nemzetáruló gyalázatot magyarázták

- szögezte le Magyar Zoltán, a nemzeti ellenzék agrárpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján.

A jobbikos honatya vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez L. Simon László és felesége ellen, Magyar Zoltán ugyanis arra kíváncsi, hogy miből vásárolta meg az asszony az említett földet.

Mészáros Lőrincnek is kellemetlen percei lehetnek a közeljövőben; hiszen minden olyan esetben feljelentést tesz a Jobbik, ahol arról kapnak tájékoztatást, hogy valaki a törvényben előírt 300 hektáros maximumnál több földre tesz szert - ez pedig valószínűsíthetően megáll Mészárosék esetében.

Tiborcz István Zalaegerszeget már egyszer sötétségbe borította, most ugyanerre készül a magyar mezőgazdasággal is

- utalt Magyar Zoltán arra, hogy több száz millió forintért vásároltak állami földet a miniszterelnök vejének családtagjai.

S ha már szóba került Orbán Ráhel férje, a Jobbik a NAV-hoz fordult a Turai kastély ügyében, és Magyar Zoltán nemtetszését fejezte ki amiatt is, hogy állami bank hitelez a Tiborczhoz köthető keszthelyi kikötő-projektnek is. De elutasította az állami szerepvállalást a Kopaszi gát kapcsán is.

A Jobbik szintén vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternél, akinek családja körülbelül 150 millió forint értékben vett földet, ennek kapcsán kiemelte hazugság volt az a kormányzati kijelentés is, hogy külföldiek nem juthatnak állami földekhez - ezzel szemben 3 milliárd forint értékben, 1.500 - 2.000 hektárt vásároltak uniós állampolgárok. S nemcsak strómanok által, a belgák például bátrak voltak.

Magyar Zoltán kérdésünkre üdvözölte az LMP azon álláspontját, melyben az ökopárt támogatja a Jobbik földforgalmi törvényre vonatkozó integrációs módosítóját. Ezt még Ángyán József szövegezte meg azzal a céllal, hogy megakadályozza, hogy egyazon személy magánemberként és cégen keresztül is birtokolhasson földterületet.

Akkor még nem értettük, hogy miért nem támogatja Ángyán József által benyújtott módosítót a Fidesz, ma már értjük

- sóhajtott fel a jobbikos képviselő.