"Ma vége a dzsungelnek, nincs több migráns a telepen"

A hatóságok szerint befejeződött a calais-i migránstábor kiürítése, bár sokan próbálnak még visszaszökdösni.

Befejeződött szerda délután a francia-brit határ francia oldalán a calais-i sátortábor kiürítése, ahonnan az elmúlt három napban közel 6 ezer migránst szállítottak el kisebb csoportokban buszokkal Franciaország távolabbi befogadó központjaiba, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket.


"Ma vége a dzsungelnek. Nincs több migráns a telepen"

- mondta Fabienne Buccio prefektus a helyszínen újságíróknak.

A rendőrök által körülzárt területre azonban a délutáni órákban ismét nagyobb csoportokban szivárogtak vissza migránsok. Többségük azt mondta, hogy a sátrakban hagyott személyes dolgaiért jött vissza.
[fb_pages_codes:immigration]
Délután még több mint ezer ember állt sorba azon hangár előtt, ahonnan az embereket az átmeneti központokba irányítják. A prefektus szerint mindannyian elhagyják Calais-t legkésőbb csütörtökre virradó éjjel, s a központot be lehet zárni. A hatóságok összesítése szerint hétfő óta 6600-an jelentek meg a kiürítési felhívásra a hangárban.
 
Mint ismert, éjszaka afgánok mintegy harminc helyen felgyújtották a maguk mögött hagyott sátraikat. A tüzeket a tűzoltók eloltották, de a délelőtti nyugalom után délben ismét lángok csaptak fel a tábor különböző pontjain.

"Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk"

- hangsúlyozta a prefektúra szóvivője.

Így élnek és indulnak portyára a franciaországi bevándorlók

Július végén a vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság arról számolt be, hogy sosem látott tömeg, mintegy kétezer ember akart erőszakkal behatolni az alagút Calais-i termináljára, hogy onnan valahogy átjussanak Folkestone-ba, az angliai fogadóállomásra. A helyzet olyan súlyos, hogy már szóba került az alagút ideiglenes lezárása is.