Bezárt a Hadtörténeti Múzeum, helyére a HM irodái költöznek

Bezárt a Hadtörténeti Múzeum, helyére a HM irodái költöznek

A kiállítások egy része a Bálnába, illetve Székesfehérvárra költözik, de a kutatók még használhatják a Levéltárat.

Bezárta kapuit a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a fővárosi Kapisztrán téren. Május 22-től nem fogadnak látogatókat a Kapisztrán téri épületben.

- közölte az intézmény kedden a Facebookon.

A Hadtörténelmi Levéltár és a Hadtörténeti Könyvtár kutatószolgálata továbbra is változatlan formában fogadja a kutatókat.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) korábban tudatta: a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megüresedett épületébe költöznek majd a tárca egyes szervezeti egységei.

A Hadtörténeti Múzeum nem költözik új helyre, a kiállításokat különböző helyszínekre költöztetik. A HM indoklása szerint

„a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium célja az volt, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) feladatköreinek megfelelő és méltó helyszínt találjon”.

Arra nem tért ki a minisztérium, hogy miért nem méltó helyszín a Budai vár a honvédelem történelmét bemutató múzeum, illetve mitől méltóbb helyszín például a Bálna rendezvény központ, amely szintén az egyik helyszíne lehet a „szétszedett” Hadtörténeti Múzeumnak.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az egyik időszakos kiállítás Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén nyílik meg újra a nagyközönség előtt.

Címlapkép: A Hadtörténeti Múzeum és Levéltár épülete az I. kerületi Kapisztrán téren, a Budai Várban. Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László