Bizonyítékok nélkül – koncepciós eljárás zajlik a HVIM erdélyi vezetői ellen

Koncepció

Ahogy arról beszámoltunk, a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) közölte, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két erdélyi vezetőjét, Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt vád alá helyezték. Bekét közösség elleni merényletkísérlettel és robbanóanyaggal való visszaéléssel (ezek ugyebár a petárdák), Szőcs Zoltánt pedig a fenti, állítólagos bűncselekmények elkövetésére irányuló felbujtással vádolják. Beke és Szőcs december óta van fogságban, előbbit december 1-jén éjszaka, Szőcsöt 30-án vették őrizetbe.

Csakhogy komolyan vehető bizonyítékokkal azóta sem állt elő a román hatóság, így viszont továbbra is erős a gyanú, hogy koncepciós eljárás zajlik a HVIM tagjai ellen.

Az erdélyi HVIM múlt pénteki közleményében is ezt firtatta:

„Hol vannak a bizonyítékok? Melyek azok a tárgyi bizonyítékok, amelyek igazolják a kapcsolatot az említett szélsőséges szervezetekkel, hol vannak azok az eszközök, amelyek bárminek a felrobbantására lettek volna alkalmasak? Esetleg a média és a SRI által kitalált petárdabomba? Ilyen létezik? Meséljenek róla!”

Zagyváék a nol.hu pénteki cikkéről megállapították:

„a román állam korántsem független, magyarellenes politika által meghatározott nyomozóhatóságának” adott hitelt.

Arra emlékeztették a baloldali napilapot, hogy a hatóságok semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni arra vonatkozóan, hogy a HVIM székelyföldi tagjai – lehallgatott telefonbeszélgetéseik alapján – egy gázvezetéket akartak volna felrobbantani. A tűzszerészeti vizsgálat szerint a lefoglalt petárda nem alkalmas robbantásra, az egész ügyet megalapozó beszélgetések pedig nem úgy, nem olyan környezetben és tartalommal hangzottak el, ahogy a nyomozóhatóság tálalja. A HVIM álláspontja szerint Szőcs Zoltán és Beke István ügye a román választások előtti soviniszta, magyarellenes hangulatkeltés része.

Zagyváék szerint a román hatóságok már tavaly decemberben szivárogtattak a médiának részleteket, ám „azok is blöffnek bizonyultak”, mivel sem előzetesen, sem a tárgyalásokon nem mutattak be hangfelvételeket, „mert azok nem léteznek”.