Bo-taoshi: a legférfiasabb sportok egyike

A „capture the flag” jellegű japán játék lényege, hogy két csapat áll fel egymással szemben. Mindkettőnek van egy magas rúdja, aminek a tetejére felmászik egy emberük. Ezután mindkét csapat ketté válik, ezzel kialakítva egy védekező és egy támadó egységet.

A támadó felek a másik csapat emberét próbálják lerángatni a rúdról, míg a fennmaradó védők a saját rúdjuktól tartják távol a támadókat. Az nyer, aki az ellenfél póznájáról nem csak leszedi az embert, hanem magát az eszközt is ledönti legalább a földtől számított harminc fokos szögig.

A küzdelem során nem véletlenül viselnek sisakot a játékosok, ugyanis az ütések, rúgások teljesen szabályosnak minősülnek. Ráadásul zseniális látványt nyújt, ahogy a támadók első hulláma a saját hátát kínálja ugródeszkának a támadók másik hullámának, akik szó szerint bevetődnek az ellenfél rúdja elé.

A hagyományosan a japán Nemzeti Védelmi Akadémia kadétjai között zajló játékban a szabályok szerint csapatonként 150 (75 támadó – 75 védő) ember állhat össze.